petak, 26. februar 2016.  09:31h
Pročitano 3334 puta

Alarmantno: Broj obolelih od karcinoma povećan za 50 odsto

Broj obolelih od raznih vrsta karcinoma u Topličkom okrugu koji pokriva četiri opštine Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađa poslednjih desetak godina porastao je za oko 50 odsto.

dr Ivana Žugić, onkolog dr Ivana Žugić, onkolog

Prema rečima nadležnih u Onkološkoj službi Opšte bolnice “dr Aleksa Savić” samo u toku predhodne godine evidentirano je oko 200 novootkrivenih pacijenata tako da u službi trenutno ima registrovano preko 9. 000 obolelih od karcinoma.

Najveći broj novootkrivenih je u opštini Prokuplje 90, Kuršumliji 60, Žitorađi 30 i u Blacu 20 pacijenata, što je u svakoj od opština za petnaestak pacijenata vise u odnosu na 2014. godinu.

Iz službe naglašavaju da postoji i veliki broj neregistrovanih pacijenata koji se javljaju u poodmakloj fazi ove opake bolesti, kada je procenat izlečenja znatno manji.

Ono što je takođe važno naglasiti je da je granica obolelih znatno smanjena. Pimera radi pre dvadesetak godina pacijenti su oboljevali najčešće oko 50 godine života, dok se sada javljaju i sa 30 do 40 godina. Najčešće imamo pacijente obolele od karcinoma dojke, ali i debelog creva, pluća i dr. Sve ovo ukazuje da je prevencija najbolja zaštita, jer otkrivanjem bolesti u ranoj fazi povećava procenat uspešnog izlečenja – kaže dr Ivana Žugić, onkolog.

Podseća da je od Nove godine u prostorijama Odseka onkologije u Domu zdravlja u  Prokuplju, nakon više od pet godina ponovo ponovo počeo sa radom i Onkološki konzilijum za obolele od različitih oblika malignih bolesti.Sluzba onkologije u domu zdravlja

Prema njenim rečima Onkološki konzilijum sačinjavaju stručnjaci, specijalisti različitih oblasti medicine koji na osnovu najsavremenijih protokola i dostignuća iz oblasti onkologije donose odluku o daljem lečenju obolelih od malignih  bolesti.

Ubuduće pacijenti iz čitave Toplice zbog pregleda onkološkog konzilijuma neće biti prinuđeni da putuju u Niš, kako je to poslednjih godina bila praksa, već će najteži bolesnici ovu vrstu pregleda obavljati u renoviranim prostorijama Službe onkologije u Domu zdravlja u Prokuplju – dodaje dr Žugić.

Bolesnici koji se leče od karcinoma, pozdravljaju odluku da se vrati Onkološka služba u Domu zdravlja u Prokuplju, jer im se na taj način smanjuju ionako veliki troškovi lečenja, ali i dodatno fizičko maltretiranje.

Ranije smo morali kod izabranog lekara, gde smo dobijali uput i odlazili u bolnicu koja je na sasvim drugom kraju grada kod lekara specijaliste onkologije. Zatim bi se sa njegovim nalazom ponovo vraćali u Dom zdravlja kod svog lekara. Sada je čitav taj proces pojednostavljen – priča M. T. (64) iz Prokuplja.

Inače, nadležni u prokupačkoj bolnici kažu da su zabrinuti porastom novoobolelih od raka i da su upravo iz tog razloga izašli u susret pacijentima, te da će u narednom period u saradnji sa Domovima zdravlja u Toplici akcenat staviti radu na prevenciji ove opake bolesti. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display