ponedeljak, 29. januar 2018.  10:09h
Pročitano 1391 puta

Prijavljena kućna epidemija malih boginja u Žitnom Potoku

Nakon što se u jednoj porodici u Žitnom Potoku u opštini Prokuplje epidemijom malh boginja zarazilo 9 članova i to uglavnom deca, prokupački Dom zdrvlja je u konsultaciji sa Institutom za javno zdravlje Niš prijavio porodičnu epidemiju morbila u ovom selu.

Selo Žitni Potok Selo Žitni Potok foto: arhiva

Epidemiolog dr Aleksandar Cvetanović naglašava da još uvek nema epidemije u Prokuplju i da su sve mere preduzete da do nje i ne dođe, ali da i pored svih napora nije isključeno da se bolest proširi jer se lako prenosi.

Već od danas pedijatrijska ekipa Doma zdravlja će obići Žitni Potok i u ambulanti u selu sprovesti vakcinaciju dece do 14 godina koja nisu ili su primila nepotpunu vakcinu. Sobzirom da se radi o vrlo zaraznom oboljenju koje se prenosi respiratornim putem očekuje se novi broj obolelih koji su bili u kontaktu a predhodno nisu vakcinisani ili preležali ovo oboljenje – rekao je Cvetanović.

On ističe da se bolest pojavila kod osmomesečne bebe i da je ona “uvezena” iz drugog okruga gde već proglašena epidemija te naglašava da u samom Prokuplju još nije zabeležen slučaj oboljenja od malih bognja.zitni potok

To obrazlaže činjenicom da je u Topličkom okrugu koga čine opštine Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja iznad proseka u Srbiji i kreće se preko 95 odsto.dr verica bojcic

Načelnik Pedijatriske službe u Prokuplju dr Verica Bojčić ističe da se sporadični slučajevi nevakcinisanja javljaju kada je dete bolesno i kada je primanje vakcine odloženo za određeni period. Ona podseća da na nivou Topličkog okruga godišnje MMR vakcinu primi 700 do 800 deteta. 

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display