ponedeljak, 28. avgust 2017.  12:22h
Pročitano 2898 puta

Negativna kampanja protiv MMR vakcine ne dotiče Toplički okrug

Za razliku od okruženja, u Topličkom okrugu koga čine opštine Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja je iznad proseka u Srbiji i kreće se preko 95 odsto.

dr Verica Bojčić, načelnik Odeljenja pedijatrije dr Verica Bojčić, načelnik Odeljenja pedijatrije ljubiša mitić

Sporadični slučajevi nevakcinisanja se javljaju kada je dete bolesno i kada se primanje vakcine odloži za određeni period.

Doktorka Verica Bojčić pedijatar i načelnik Pedijatriske službe u prokupačkom Domu zdravlja ističe da je MMR vakcina potpuno bezbedna i da ona nema dilemu treba li je treba primiti ili ne, te da u suprotnom može doći do epidemije.

Kao podatak, podseća da je uvođenjem MMR vakcine sedamdesetih, broj obolelih višestruko smanjen, a epidemije su se proredile.

Bojčićka smatra da je uloga lekara, odnosno izabranog doktora u tome da stalno prosvećuje pacijente, te da se na taj način bore protiv neosnovanih strahova.

Vrlo je sebično od roditelja koji su primili MMR vakcinu, da sada brane svojoj deci da je prime. Procenat negativnih reakcija je zanemarljiv a osim toga neželjena dejstva se mogu desiti kod uzimanja bilo kog leka tako da tvrdim da nema nikakvog opravdanja da roditelj uskrati svom detetu da se vakciniše – kaže dr Bojčić.

Ona podseća da na nivou Topličkog okruga godišnje MMR vakcinu primi 700 do 800 deteta.

Naglašava da na roditelje koji imaju problem da svoje dete vakcinišu najviše utiče negativna kampanja putem interneta i društvenih mreža što je sasvim pogrešno jer je autor tih tekstova uglavnom nepoznat, te da im treba stručno objasniti zašto je to za njihovu decu dobro.

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi