četvrtak, 12. januar 2017.  14:01h
Pročitano 2846 puta

U Topličkom okrugu proglašena epidemija gripa

Zbog povećanog broja obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu Institut za javno zdravlje Niš, proglasio je epidemija gripa u Topličkom okrugu. 

U Domu zdravlja u Prokuplju kažu da je povećan broj obolelih počeo da se javlja nešto ispred Nove godine i od tada upadljivo  raste u poslednjih 10-12 dana.

Najveći broj obolelih je na osnovu “Sentinel” nadzora nad oboljenjima sličnim gripu među predškolskom, školskom decom i omladinom, odnosno u mlađim dobnim grupama – rekao je epidemiolog prokupačkog Doma zdravlja, dr Aleksandar Cvetanović.

On pojašnjava da epidemija virusa gripa konkretno znači da će u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pojačati mere lične i opšte dezinfekcije i pojačati zdravstveno-vaspitni rad sa svojim pacijentima kako bi ih upoznali sa samim oboljenjem i komplikacijama koje donosi grip, dok su posete zabranjene u prokupačkoj bolnici “dr Aleksa Savić” koja pokriva sve četiri opštine u Toplici. 

Cvetanović podseća da je u Domu zdravlja u periodu od 18. oktobra do 18. novembra vakcinisano ukupno 1200 ljudi.

Grip je respiratorno oboljenje sa izuzetno visokim indeksom zaraznosti, prenosi se kapljičnim putem i ako osoba nema imunitet prema njemu ili nije vakcinisana od njega, ima velike šanse da se razboli. Ako i dođete u kontakt sa virusom gripa, prosto je nemoguće izbeći oboljenje. Zbog prevencije trebalo bi da se nose zaštitne maske – upozorava dr Cvetanović

On kaže da na teritoriji Srbije dominiraju dva tipa virusa: AH3N2 i B - koji ima mnogo manji epidemijski potencijal.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display