sreda, 21. septembar 2016.  14:45h
Pročitano 697 puta

Prevencijom protiv bolesti srca

U narednih nekoliko dana, ekipe Preventivnog centra i Patronažne službe Doma zdravlja u Prokuplju  organizovaće besplatne preventivne preglede, u okviru kojih će građani moći da provere svoje zdravstveno stanje, merenjem krvnog  pritiska, nivoa šećera u kapilarnoj krvi, kao i vrednosti holesterola.

foto: arhiva foto: arhiva

Besplatni preventivni pregledi biće organizovani 22. septembra u Jug Bogdanovoj ulici u centru Prokuplja od 9 do 12 časova i 23. septembra,  za meštane naselja Draganja, od 9 do 11 sati.

Akcijom kontrole zdravstvenog stanja stanovništva, Dom zdravlja Prokuplje će obeležiti Svetski dan srca, 29. septembar.

Cilj nam je da skrenemo pažnju na značaj prevencije, kao i na rizike od kardiovaskularnih oboljenja,  kao što su neaktivnost, pušenje, izlaganje dece pasivnom pušenju, kao i nepravilnoj ishrani.Većina bolesti srca i krnih sudova uzrokovane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti i modifikovati – rekla je portparol Doma zdravlja u Prokuplju, Marija Stošić.

Ona ističe da povišene vrednosti holesterola u krvi mogu dovesti do formiranja plakova i suženja krvnih sudova, što dalje može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Svetski dan srca je manifestacija od opštedruštvenog značaja, koja se obeležava u celom svetu, sa ciljem da se poveća nivo svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva.

Svake godine u svetu od bolesti srca  i krvnih sudova mozga umire 17, 1 milion ljudi, što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mesto.

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display