sreda, 30. novembar 2016.  21:13h
Pročitano 3713 puta

Vremenska prognoza: Evo kakvo nas vreme očekuje do maja 2017. godine

U celoj Srbiji ima izgleda da se srednja sezonska temperatura vazduha tokom perioda od decembra 2016. do kraja februara 2017. zadržati u granicama višegodišnjeg proseka.

Prokuplje Prokuplje ljubiša mitić

Pri tome se mora napomenuti da će nastupajuća zima biti hladnija u poredjenju sa prethodom zimom 2015. / 2016., pri čemu će biti uslova za povremenu pojavu hladnih talasa odnosno perioda hladnog vremena praćenih ledenim danima i umernim mrazevima.

U celoj Srbiji postojaće podjednaka verovatnoća da sezonska suma padavina bude ispod, u granicama ili iznad višegodišnjeg proseka.

Decembar 2016..:  Srednja mesečna temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka 

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6º C u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.3º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. 

Napomena:

U periodu od 05.12. do 11.12.2016. prognozira se da srednje nedeljne temperature vazduha u većem delu Srbije budu do 1º C iznad. 

U celoj Srbiji se predviđa da će nedaljna suma padavina biti iznad višegodišnjeg proseka. Drugim rečima, u većem delu Srbije se prognozira toplije  i vlažnije. Jutarnje temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od -2º C do 4º C, a najviše dnevne od 4º C do 12º C.

U periodu od 12.12. do 18.12.2016. prognozira se da će srednje nedeljne temperature vazduha u celoj Srbiji biti do 1º C iznad višegodišnjeg proseka. Ima izgleda da nedeljna suma padavina  u celoj Srbiji bude iznad višegodišnjeg proseka. Odnosno, u celoj Srbiji se očekuje toplije i vlažnije vreme za ovo doba godine. Jutarnje temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od  -2º C do 2º C, a najviše dnevne od 3º C do 10º C.2 copy

U periodu od 19.12. do 25.12.2016. prognozira se da će se srednje nedeljne temperature vazduha kao i nedeljne sume padavina, u celoj Srbiji, zadržati u granicama višegodišnjeg proseka. Odnosno, u celoj Srbiji se predvidja posečno toplo i prosečno vlažno vreme za ovo doba godine. Jutarnje temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od  -4º C do 1º C, a najviše dnevne od 2º C do 8º C.

 Gledano u celini, tokom  decembra se očekuje prosečno toplo i prosečno vlažno vreme. Decembarske sume padavina bi trebale imati vrednosti u intervalu od 25 mm do 35 mm, lokalno i do 50 mm, a u planinskim predelima od 50 mm do 70 mm, lokalno i do 100 mm.

Januar 2017.: Prosečno hladan i prosečno vlažan januar. Umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara

Ima nagoveštaja da bi januar bio prosečno topao i prosečno vlažan mesec. U celoj Srbiji srednja januarska srednja dnevna temperatura vazduha će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka. Srednje januarske srednje dnevne temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od 0º C do 3º C, a u planinskim predelima od -4º C do 1º C. Januarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u intervalu od 25 mm do 45 mm, lokalno i do 50 mm, a u planinskim predelima od 40 mm do 60 mm, lokalno i do 80 mm.

Februar 2017.:  Blaži i prosečno vlažan 

Ima nagoveštaja da bi februar trebao biti blaži (topliji) i prosečno vlažan mesec. U celoj Srbiji srednja januarska srednja dnevna temperatura vazduha će biti za oko 0.5º C iznad višegodišnjeg proseka. Srednje februarske srednje dnevne temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od 2º C do 5º C, a u planinskim predelima od -2º C do 2º C. Februarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u intervalu od 25 mm do 35 mm, lokalno i do 50 mm, a u planinskim predelima od 40 mm do 60 mm, lokalno i do 80 mm.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama  višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja količina padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

Mart 2017.:  Topliji i prosečno vlažan mesec

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja količina padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek.padavine

April 2017.:  Topliji i prosečno vlažan 

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja količina padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

Maj 2017.:  Srednja mesečna temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. Majske kiše

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.1º C u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja količina padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja majska količina padavina iznosiće oko 53 mm.

 

 

Autor:  izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display