petak, 14. april 2017.  08:40h
Pročitano 2283 puta

OPOZICIJA: Zbog kampanje zaboravili da usvoje važnu odluku za poljoprivrednike

Poslednjeg dana pre isteka zakonskog roka, na vanrednoj sednici koja je zakazana za nepunih 24 sata i bez podeljenog skupštinskog materijala odbornicima, prokupačka Skupština je usvojila važnu odluku za Program zaštite i unapređenja poljoprivrednog zemljišta bez koje poljoprivrednici ne bi imali pravo na subvencije.

Sednica SO Prokuplje Sednica SO Prokuplje dragi stojković

Iako je, kako se moglo čuti na sednici, materijal iz nadležnih republičkih službi stigao još 28. marta, po tvrdnji opozicionih odbornika bilo je dovoljno vremena da se zakaže redovna sednica.

Ipak, smatra opozicija, lokalna vlast to nije uradila jer su, kako kažu, svi bili u kampanji za predsedničke izbore.

Njima je politika, lični interes i interes stranke važniji od građana koji su ih birali. Poslednjih mesec dana nijedan funkcioner nije bio na svom radnom mestu, bavili su se organizacijom ljudi koje su vodili po mitinzima SNS-a, a ne rukovođenjem grada. Vanrednu Skupštinu su zakazali bukvalno u minut do dvanaest, bez skupštinskog materijala doveli su nas pred svršen čin da glasamo za nešto, a da nismo imali prilike da se upoznamo sa tim – tvrdi odbornik DS-a Slaviša Momčilović.

On dodaje da je samo šef odborničkog kluba dobio kompletan materijal na oko 500 strana i to "koji minut pre početka zasedanja".

Ovo je vrh bahatosti i pravno nasilje. Da im nije zaprećeno da će im obustaviti transfer namenjen lokalnoj samoupravi, verovatno ni danas ne bi usvojili odluku bez koje naši poljoprivrednici ne mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi – dodao je Momčilović.

Sa druge strane, zamenik predsednika Opštine Miroljub Paunović kaže da je trebalo vremena da po prijemu rešenja skupštinske službe odrade svoj posao kako bi sve bilo u skladu sa zakonom, te da se zato čekalo.

Vanredna sednica je, kako je rekao Paunović za skupštinskom govornicom, zakazana po zakonu, a kao objašnjenje zašto odbornici nisu dobili materijal, on navodi da se radi o obimnom materijalu, te da bi to bio trošak za Opštinu, ali da i zbog kratkih rokova fizički nije bilo moguće da se materijal podeli svim odbornicima.

Desetominutni prekid Skupštine

Inače, jučerašnja burna skupština bila je prekinuta na kratko jer u znak protesta i nazadovoljstva zbog, kako kaže, nepoštovanja zakona i odbornika, pre svega opozicije, Momčilović uzurpirao govornicu i nije hteo da je napusti, zbog čega mu je predsednik Skupštine izrekao meru upozorenja, a zatim i meru udaljenja sa Skupštine.momcilovic

Data je pauza od 10 minuta, nakon čega je Momčilovič i dalje bio za govornicom.

Nakon ubeđivanja sa skupštinskim obezbeđenjem, on je ipak odlučio da ode sa govornice i tako omogući dalji rad Skupštine koja je pored ove tačke dnevnog reda imala i dve dopune, u kojima su smenjena dva člana Opštinskog veća, a imenovani novi većnici. Imenovali odbornike za većnike, da bi im oduzeli mandate

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display