utorak, 14. jul 2015.  16:22h
Pročitano 730 puta

Šumočuvar izbegao linč šumokradica

Radnik Šumske uprave u Prokuplju Goran Denić (48) iz Mikulovca kod Prokuplja, samo zahvaljujući svojoj prisebnosti i brzom reakcijom izbegao je linč šumokradica koje je oko tri sata ujutru zatekao u nelegalnoj seči šume.

Goran Denić, radnik Šumske uprave u Prokuplju Goran Denić, radnik Šumske uprave u Prokuplju lj.mitic

Denić kaže da su ga napali ljudi sa motkama u rukama dok je on sedeo u automobilu i da je tom prilikom oštećeno njegovo privatno vozilo „lada niva“, kome je polomljena šoferšajbna. Incident se dogodio u reonu „Rankova reka“ u blizini istoimenog prokupačkog sela.

Dva sata oko ponoći, probudio me je zvuk motornih testera. Čule su se najmanje dve. S obzirom da sam primetio da je u poslednje vreme učestala krađa šume u reonu koji je u mojoj nadležnosti, rešio sam da izađem na lice mesta. Upalio sam vozilo i krenuo u pravcu iz koga se čuo zvuk testera. Usput sam pozvao policiju – priseća se čuvar.

Kaže da je u trenutku dolaska na lice mesta, zatekao dva kamiona marke „tam“. Primetio je više osoba, koji su se razbežali u nepoznatom pravcu. Stao je svojim vozilom pored kamiona kako bi upisao registarske oznake i napravio zapisnik.

Nekoliko minuta nakon toga, primetio sam tri, četiri osobe koje su motkama sa leve i desne strane prilazile vozilu. Uplašio sam se i molio boga da stigne policija. Počeli su da me vređaju verbalno, a jedan od njih je motkom koju je držao u ruci, udario po vozilu i oštetio šoferšajbnu. U tom trenutku sam samo razmišljao kako da izvučem živu glavu, ubacio vozilo u brzinu i nekako uspeo da pobegnem sa lice mesta – tvrdi Denić i naglašava da je nakon toga stigla policija, ali su u međuvremenu šumokradice već pobegle u nepoznatom pravcu zajedno sa testerama i kamionima.

Policija je sačinila zapisnik, dao sam im registarske oznake kamiona, a jednog od napadača sam i prepoznao. Radi se o izvesnom Miodragu M. iz prokupačkog sela Donja Toponica koji je od ranije poznat po napadima na radnike šumske uprave i bespravnoj seči šume – ističe Denić.

Šef Šumske uprave u Prokuplju Ivan Pavlović podseća da ovo nije prvi napad na službena lica Šumske uprave i podseća da je pre nekoliko meseci napadnut Zarija Otović takođe šumočuvar. I tom prilikom izbegnuto je fizičko povređivanje radnika, ali je vozilo kojim je upravljao oštećeno. 

Iako smo podneli krivičnu prijavu jer je evidentirano lice koje je napalo našeg radnika, sudski proces još uvek nije ni započeo. Smatram da se lica koja se zateknu u bespravnoj seči državne šume ne procesuiraju dovoljno brzo i da se uglavnom radi o jednim te istim ljudima koji godinama kradu drva – naglašava Pavlović.

Prema podacima prokupačke šumske uprave, za prvih šest meseci ove godine bespravno je posečeno samo u državnim šumama oko 421 metara kubnih. Šumari su podneli preko 40 uglavnom krivičnih prijava od kojih je 21 sa nepoznatim počiniocima.

Samo od početka godine, zbog bespravne seče državnih šuma naneta je šteta od preko dva miliona dinara. Sve je učestalija i bezobzirnija pojava šumokradica koji ne prezaju od fizičkog nasilja kako bi se razračunali sa našim radnicima. U rešavanje problema mora se mnogo aktivnije uključiti i policija, ali i sudstvo – tvrdi Pavlović.

Autor:  Lj.M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display