utorak, 7. avgust 2018.  13:16h
Pročitano 2057 puta

Uhapšeno 18 krivolovaca u Blacu

U polivijskoj zasedi na 3 lokacije u selima Krivaja i Kaševar u blačkoj opštini, uhapšeno je 18 osoba koje su koristile nedozvoljena sredstva za nezakonit lov prepelica. Uhapšeni su u krivolovu koristili zakonom zabranjene elektronske vabilice za prepelice.

Ubijene prepelice Ubijene prepelice foto: Društvo za zaštitu ptica

Prema podacima tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, oni su u ranim jutarnjim satima obavestili policiju, koja je pre zore postavila zasedu, a nedugo nakon toga pojavili su se i krijumčari.

Ubrzo posle svitanja na lokacijama gde su radile vabilice pojavilo se ukupno 18 naoružanih osoba. Nakon što su započeli nezakonit lov, policija je intervenisala i sve ih privela u stanicu. Pronađene su dve vabilice, četiri nezakonito ubijene prepelice, a policija je privremeno oduzela veliki broj pušaka i municije – kažu u Društvu za zaštitu ptica.

Napominju i da nekoliko uhapšenih osoba čak nije posedovalo ni validne dozvole za lov toga dana, a neki su posedovali neodgovarajuće poluautomatsko oružje.stanica pu blace

Događaj iz Blaca samo je jedan u nizu slučajeva krivolova prepelica koje ornitolozi u Srbiji prijavljuju od 2000. do danas.

I pored evidentnog i učestalog krivolova na ptice selice odgovor inspekcijskih i pravosudnih organa je spor i mlak, što nepovoljno utiče na sprečavanje masovnog stradanja ptica – tvrde u Društvu.

Podsećaju i da sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije, prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt.

Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, kao i ilegalan profit nakon što se meso prepelica prokrijumčari preko granice.

U društvu za zaštitu ptica tvrde da se svake godine zvanično odstreli oko 45. 000, dok tokom krivolova  strada više od 60.000 prepelica, što predstavlja ozbiljan problem i pretnju da se populacija ove ptice selice totalno uništi na ovom području.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display