sreda, 28. decembar 2016.  09:21h
Pročitano 2649 puta

Još jedan bivši predsednik iza rešetaka

Bivši predsednik Opštine Žitorađa Staniša Đokić nalazi se na izdržavanje zatvorske kazne od šest meseci, po izvršnoj presudi Višeg suda u Prokuplju kojom je osuđen zbog falsifikovanja službenih isprava.

Staniša Đokić, bivši predsednik opštine Žitorađa Staniša Đokić, bivši predsednik opštine Žitorađa foto: fejsbuk profil Staniša Đokić

Zatvorsku kaznu izdržava od sredine septembra ove godine u prokupačkom Okružnom zatvoru. Đokić je 2009. godine, nakon što je osumnjičen za falsifikovanje već bio u pritvoru 28 dana, tako da mu se to vreme računa u izdržavanju kazne.

Đokić je kao predsednik opštine Žitorađa 2007. i 2008. godine, mimo potpisanog ugovora, izvođaču radova isplatio četiri miliona dinara iz budžeta opštine i pre nego što je izgradnja kupališta u njegovom rodnom selu Izvor završena.

Vrednost ove investicije bila je oko deset miliona dinara.

Đokić je izabran za predsednika opštine Žitorađa 2004. godine a sa funkcije predsednika kao kadar Nove Srbije smenjen je krajem januara 2009. godine. Samo nekoliko meseci nakon toga, osumnjičen je za zloupotrebu i uhapšen 25. juna 2009. godine kada je u pritvoru proveo 28 dana.

Kako saznajemo, protiv Đokića je zbog sumnje da je zloupotrebio položaj podneto petnaestak krivičnih prijava, a na osnovu nekih od njih postupci se još uvek vode. 

Inače, ovo je drugi bivši predsednik iz Topličkog okruga koji je završio u zatvoru.

Pre nekoliko meseci je i bivši predsednik opštine Prokuplje u periodu od 2008. do 2012. godine Milan Arsović (43) iz Prokuplja, upućen na izdržavanje zatvorske kazne od godinu dana u zatvoru u Ćupriji.

Arsović je presudom Apelacionog suda u Nišu osuđen minimalnom kaznom za krivično delo koje mu se stavljalo na teret.

On je u vreme dok je bio predsednik opštine Prokuplje zloupotrebio položaj prilikom nabavke i montaže dečijih igrališta u ulici Veljka Milankovića, Đurevačkom naselju i u dvorištu Osnovne škole "9. oktobar" u Prokuplju.

Nabavka i montaža dečijih igrališta  plaćena je  9. 308.784 dinara, što je na dan zaključenja ugovora, prema srednjem kursu Narodne banke Srbije iznosilo 83. 405 evra. 

U predhodnih nekoliko godina, podnete su na desetine krivičnih prijava za lokalne finkcionere najčešće iz Prokuplja, mada su u pritvor od po nekoliko dana završavali i funkcioneri iz Žitorađa.

Ipak, većina tih slučajeva je ili zastarela ili je postupak u toku, sa realno malim šansama da bilo ko iz tog perioda bude osuđen.

Uglavnom su osunjičeni isticali da se radi o političkom progonu i montiranim krivičnim prijava.

Poznavaoci prilika u gradu kažu da je jedini način da se vidi ko se obogatio dok je opštine i građani Toplice siromašili, utvrđivanje porekla imovine jer su mnogi od njih u period vlasti pokupovali stanove i stekli bogatstvo, pa se postavlja pitanje kako su zaradili taj novac baveći se politikom.

Inače, tokom 2013. godine u pritvor do 30 dana završilo je i bivše rukovodstvo opštine Žitorađa, predvođeno kadrovima DS i SRS.

Tada je Krivično veće Višeg suda u Prokuplju, odredilo pritvor do mesec dana predsedniku opštine Žitorađa Goranu Stojkoviću (DS), njegovom zameniku Jovica Stanisavljević (DS) i predsedniku Skupštinskog saveta za infrastrukturu Zoranu Ćiriću (SRS).

Oni su bili osumnjičeni da su protivpravno, zloupotrebom službenog položaja omogućili pribavljanje imovinske koristi tećem licu na teret budžeta za iznos od oko 1, 9 miliona dinara. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi