utorak, 2. oktobar 2018.  11:30h
Pročitano 4272 puta

Opština Prokuplje kupoprodajno preduzeće? Prodaju “Toplicu” koju su krajem 2017. godine kupili za potrebe JKP “Hammeum”

Iako su početkom decembra 2017. godine kupili za 38 miliona dinara ili oko 317.000 evra, nekadašnju firmu DSK “Toplica” kako su tada pričali za potrebe Javno komunalnog preduzeća “Hammeum”, lokalna vlast u Prokuplju vodi za sada „tajne pregovare” o prodaji te lokacije stranom investitoru, a obilazak kruga fabrike je organizovan tokom vikenda, tačnije u subotu.

Hala DSK "Toplice" Hala DSK "Toplice"

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je najpre rekao da ne može da priča o tome, ali je na insistiranje novinara da kaže da li je ovog vikenda vodio potencijalne kupce na razgledanje tog prostora, ipak potvrdio informaciju.

To su investitori koji obilaze i druge krajeve zemlje i traže povoljnu lokaciju, nećemo o tome. Tačno je da sam tokom vikenda sa njima obilazio krug fabrike “Toplica” – kratko je rekao Simonović.

Saznajemo da se radi o potencijalnim turskim investitorima koji planiraju otvaranje tekstilne fabrike.

predsednik opstine prokuplje aleksandar simonovic 1

Simonović nije želeo da odgovori kako je vlast, za nešto manje od godinu dana  promenila svoje planove, čime su demantovali svoje ranije trdnje prilikom kupovine tog prostora, a odluku obrazlagali činjenicom da se radi o jednom od najboljih poteza “domaćinske vlasti”, te da je velika stvar jer će u krugu "Toplice" smestiti “Hammeum” čiji su radnici i danas nalaze na nekoliko lokacija u gradu.

Pričalo se da će uz minimalne investicije, "Hammeum" vrlo brzo ući u novi prostor i time povećati efikasnost zaposlenih, odnosno da je kupovina nekadašnje "Toplice" od izuzetnog značaja za opštinu jer su sadašnji izdaci za zakup prostora gde su smešteni zaposleni veliki i da će se time napraviti ogromna ušteda u budžetu, ali se do danas na tome ništa nije uradilo.

To će zavisiti od odluke nadležnih u “Hammeumu”, ali se nadamo da će to brzo uraditi. Većinu radova na adaptaciji tog prostora radiće zaposleni u preduzeću, tako da ne očekujemo veće dodatne troškove – rekao je Simonović decembra prošle godine.

Opoziciona Demokratska stranka u Prokuplju je i tada sumnjala u dobre namere lokalne vlasti, pa su podneli  krivične prijave protiv predsednika opštine Simonovića i odgovornih u lokalnoj samoupravi, međutim do danas iz tužilaštva nisu dobili nikakvo obaveštenje o ishodu tih prijava.

Demokrate sumnjaju na zloupotrebu jer po njima, nije ipoštovana procedura, već je preduzeće kupljeno direktnom pogodbom sa privatnim vlasnikom, bez adekvatnih procena relevantnih službi.

DP Toplica deo koji se kupuje

Inače, ovo nekada uspešno preduzeće koje se bavilo metalskom industrijom je prvi put kupljeno krajem maja 2007. godine, kada je privatizovano iz stečaja za 24 miliona dinara, odnosno za oko 295.000 evra po tadašnjem kursu.

Sada već bivši vlasnik Zoran Stanovčić iz Herceg Novog je preduzeće DP "Toplica" tada kupio iz stečaja, a Agencija za privatizaciju je oglas za prodaju raspisala sredinom decembra 2006. godine i to putem javnog nadmetanja.

DP "Toplica" je u svom sastavu tada imala nekoliko proizvodnih hala, od bravarske radionice površine 1.280 kvadrata, strugarske radionice od 1.200 kvadrata, hale plugova 696 kvadrata i magacina rezervnih delova i garaža površine 586 kvadrata.

Kupuju i prodaju za iste pare?

Da lokalna vlast u Prokuplju menja svoje odluke "ad-hok", govori podatak da su po istom principu ranije kupili Dom vojske u Prokuplju, pa ga ubrzo nakon toga ustupili jednom privatniku iz Prokuplja i to po istoj ceni za koju je i kupljen.

I za tu transakciju pokupačke demokrate su podnele prijavu Simonoviću, ali se takođe još uvek ne zna njen ishod.

Naime, zgrada Doma vojske nedaleko od centra Prokuplja kupljena je još 2012. godine za 57 miliona dinara, a opština je isplatila i nekoliko rata.

dom vojske prodat privatniku

Međutim, kako nisu ispoštovali predviđenu dinamiku plaćanja, 2016. Ministarstvo odbrane je tražilo povraćaj zgrade u svom vlasništvu, nakon čega je na sednici SO Prokuplje izglasano da se zatraži prolongiranje isplate duga kako bi zadržali zgradu u kojoj je kako su tada obrazlagali odluku trebalo da se smeste mnoge kulturne institucije u gradu, a pre svega gradska biblioteka.

Ministarstvo odobrava odlaganje isplate, a odmah nakon toga lokalna vlast po istoj ceni ustupa zgradu privatniku.  

O ovim trgovinskim transakcijama i kupoprodajama Doma vojske i DSK "Toplica" portal ProkupljeMOJKraj će pisati u narednom periodu, a nakon pribavljanja potrebne dokumentacije i ugovore svih relevantnih službi.

                                                             

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00