četvrtak, 7. decembar 2017.  14:33h
Pročitano 1385 puta

Fabrika obojenih metala ni iz drugog pokušaja nije dobila vlasnika

Nekada jedna od vodećih fabrika u Prokuplju koja je zapošlavala preko 1. 500 radnika i imala godišnju proizvodnju od 15. 000 tona mesinga i bakarne trake, trake za novac, legure novo srebro, olova, holšrafa, ni nakon druge javne prodaje nije dobila vlasnika i pored činjenice da je bilo zainteresovanih kupaca.

Fabrika obojenih metala u Prokuplju Fabrika obojenih metala u Prokuplju foto: arhiva

Kako saznajemo nova šansa da Fabrika obojenih metala u Prokuplju dobije vlasnika biće već januara sledeće godine kada će se zakazati nova aukcija čija će početna cena u odnosu na prvu od 222, 3 miliona dinara, preko druge sa cenom od 177. 867.130, 00 miliona dinara, na trećem javnom nadmetanju biti manja za još 10 odsto.

Bilo je zainteresovanih, što potvrđuje i činjenica da su preuzete četiri otkupne dokumentacije, ali niko nije uplatio depozit do početka prodaje pa je proglašena za neuspelu. Sprema se nova prodaja za januar, najverovatnije uz korekciju početne cene za 10 odsto, što ne znači da ako bude više zainteresovanih ona tokom licitacije neće porasti – rekao je stečajni upravnik Dušan Dragojlović.

On naglašava da su na prodaju objekti, zemljište, proizvodne hale, oprema za livnicu, valjaonica, laboratorije i druge radionice i postrojenja.

Celokupna pokretna i nepokretna imovina ove nekada uspešne fabrike je pod hipotekom i ona iznosi oko 4 miliona evra tako da će nakon prodaje prioritet u namirivanju duga imati takozvani razlučni poverioci koji i imaju hipoteku, pa tek onda ostali poverioci.

Fabrika obojenih metala u Prokuplju je već jednom privatizovana iz stečaja 2008. godine za 215 miliona dinara, a novi stečajni postupak je pokrenut aprila 2016. godine, te je u međuvremenu doneto i rešenje o bankrotstvu i odluka da se fabrika proda putem javne licitacije.

Tako će nekadašnji giganta u bivšoj Jugoslaviji kada je u pitanju obojena metalurgija, pokušati da novog vlasnika dobije za nešto više od mesec dana. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display