ponedeljak, 12. jun 2017.  11:49h
Pročitano 4220 puta

Još jedna fabrika na doboš, prodaje se Fabrika obojenih metala

Fabrike obojenih metala iz Prokuplja, nekadašnji gigant u bivšoj Jugoslaviji kada je u pitanju obojena metalurgija, oglašena je na prodaju javnim nadmetanjem, nakon stečaja i rešenja o bankrotstvu.

Fabrika obojenih metala u Prokuplju Fabrika obojenih metala u Prokuplju ljubiša mitić

Početna cena iznosi 222, 3 miliona dinara a rok za upatu depozita je 7. jul, dok će javno nadmetanje biti održano 11. jula u 12 časova u Beogradu.

Stečajni upravnik Dušan Dragojlović oglasio je prodaju pokretne i nepokretne imovine stečajnog dužnika,objekti i zemljište kao i oprema ovog preduzeća, između ostalog na prodaju je glavna proizvodna hala površine 23.184 m², proizvodna hala II površine 6.297 m², i Upravna zgrada površine 1.941,50 m². 

Osim proizvodnih hala, traži se kupac i za opremu za livnicu, valjaonicu, laboratorije i druge radionice i postrojenja.

Stečajni upravnik Dragojlović se nada da će biti zainteresovanih kupaca i naglašava da je celokupna imovina ove nekada uspešne fabrike pod hipotekom, koja je mnogo veća od početne cene i iznosi oko 4 miliona evra.

U fabrici je pokrenut stečaj aprila prošle godine, zatim je doneto rešenje o bankrotstvu a sada i rešenje o prodaju pokretne i nepokretne imovine. Celokupna imovina ove fabrike je pod hipotekaom, tako da će prioritet u namirivanju duga imati takozvani razlučni poverioci koji i imaju hipoteku, pa tek onda ostali poverioci  - prokomentarisao je stečajni postupak Dragojlović.

On ističe da se FOM prodaje po ceni koja je upola manja od procenjene, ali da to ne znači da će se fabrika i prodati po toj ceni, te da to zavisi od interesovanja i ponuda kao i da je prodaja putem javnog nadmetanja najbolji način prodaje. 

U predhodnih nekoliko godina, radnici FOM – a su u više navrata štrajkovali zbog neisplaćenih plata, doprinosa i zdravstvenog i socijalnog osigiranja.

radnici ispred fabrike arhiva iz 2015. foto ljm

Radnici su tada tvrdili da su posao obavljaju u nehumanim uslovima, bez zaštitnih sredstava za rad, sistematskih pregleda, a zgrada u kojoj su radili je prokišnjavala.

Fabrika FOM, nekada jedna od vodećih fabrika u Prokuplju i industrijski gigant koja je zapošlavala oko 1. 500 radnika i imala godišnju proizvodnju od 15. 000 tona mesinga i bakarne trake, trake za novac, legure novo srebro, olova, holšrafa. 

Fabrika obojenih metala u Prokuplju je već jednom privatizovana iz stečaja 2008. godine za 215 miliona dinara. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display