petak, 4. januar 2019.  16:17h
Pročitano 1594 puta

Sutra protest prokupačkih policajaca zbog premeštanja u druge gradove

Kako bi ukazali na problem svojih kolega koji su dobili premeštaj u policijskim stanicama udaljenim i do 70 kilometara od Prokuplja predstavnici Policijskog sindikata Srbije su za sutra u 13 sati zakazali protestni skup koji će se održati ispred policijske stanice u ovom gradu.

Protest ispred zgrade policije u Prokuplju Protest ispred zgrade policije u Prokuplju arhiva lj.m.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije  Veljko Mijailović kaže da očekuje podršku svih kolega, ali i poziva sve građane da podrže skup jer smatra da se problem može rešiti samo u koliko se javnost uključi u čitav slučaj i po njemu nezakonite odluke o preraspodeli radnih mesta.

Inače 7 od ukupno 16 policajaca iz Prokuplja još uvek nije potpisalo prelazak na nova radna mesta, jer su kako tvrde, ranije trebali da dobiju rešenja o premeštaju u kojima bi jasno stajala mogućnost žalbe, odnosno” pravnog leka”, što se ni u jednom slučaju nije desilo.

U policijskom sindikatu tvrde i da među policajcima ima i onih kojima je ostalo dve do tri godine do penzije, pa sumnjaju da je nova sistematizacija u stvari paravan za nova  stranačka zapošljavanja u policiji i pored zabrane.

On dodaje da će PSS zaštititi svoje članove, te da je policija tu sprovodi, a ne da krši zakon Srbije.

Iz policije: Nova sistematizacija će doprineti efikasnijem obavljanju posla

U prokupačkoj policiji ističu da novi Pravilnik o unutrašnjem raspoređivanju  i sistematizaciji radnih mesta u policiji, “između ostalog treba da doprinese efikasnijem obavljanju poslova i smanjenju nepotrebnih troškova”.

U skladu sa tim policijski službenici Policijske uprave Prokuplje, koji imaju prebivalište u Nišu i žive na teritoriji niške policijske uprave, dobili su rešenje o raspoređivanju u Policijsku upravu Niš. Prilikom donošenja ovih rešenja Ministarstvo se, između ostalog, rukovodilo i potrebom Policijske uprave Niš za povećanjem broja policijskih službenika. Ovakvom odlukom zaposlenima je omogućeno da rade u mestu u kome žive, olakšan im je dolazak i odlazak na posao, jer ne moraju da prelaze, u nekim slučajevima, i do 30 kilometara, a takođe, imajući sve to u vidu, smanjeni su i nepotrebni troškovi prevoza – kaže se između ostalog u saopštenju koje je stiglo iz prokupačke policije.

Navode i da je “situacija u kojoj se iz budžeta izdvajaju nepotrebna sredstva za troškove prevoza neprihvatljiva” te da je raspoređivanje urađeno je u skladu sa Zakonom o policiji i novim Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji je usvojen ove godine pa su zbog toga svi zaposleni u MUP-u dobili nova rešenja od 01. januara 2019. godine.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display