petak, 21. decembar 2018.  16:01h
Pročitano 1771 puta

Više od 9 meseci kasni izgradnja zgrade za izbeglice u Prokuplju

Iako su radovi u Prokuplju zvanično započeti aprila 2017, kada je lider SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u jeku predsedničke kampanje u kojoj je podržao kandidata SNS Aleksandra Vučića, postavio kamen temeljac za izgradnju zgrade sa 20 stanova za izbegle i raseljene, rok za završetak zgrade, mart ove godine je "probijen" punih 9 meseci.

Zgrada u kojoj su planirani stanovi za izbeglice Zgrada u kojoj su planirani stanovi za izbeglice ljubiša mitić

U firmi koja je izvođač radova, GPD "Banković" iz Surdulice, nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje zašto se toliko kasni sa radovima koje u Prokuplju sa 411.409 evra finansira Evropska unija, jer su nas najpre uputili na izjavu građevinskog inženjera firme, a on na vlasnika koji se nije javljao na telefon.

Ipak, u Jedinici za upravljanje projektima u javnom sektoru, po čijem tenderu je posao i dobila firma iz Surdulice, tvrde da je objekat završen u konstruktivnom smislu, odnosno betonski i zidarski radovi, kao i krov, te da su u toku "instalaterski" radovi.

Rok za završetak radova po dinamičkom planu je istekao 13. oktobra ove godine, a izvođač nastavlja sa radovima do kompletnog završetka objekta. Kašnjenje je isključivo odgovornost izvođača radova GPD “Banković” koji će snositi posledice u skladu sa ugovorom – kažu iz Jedinice za upravljanje projektima.

Dodaju da oni ulažu sve napore da zgrada bude što pre završena, kao i da kvalitet izgradnje bude na zadovoljavajućem nivou, a planirani rok za useljenje korisnika nakon svih procedura je, kako kažu, sredina 2019. godine.

Inače, rešavanje stambenog zbrinjavanja izbeglica koje su napustile svoje kuće na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine, u nadležnosti je Komesarijata za izbegla i raseljena lica i oni ističu da će se konačna lista stanara koji će se useliti u novu zgradu znati do kraja ove godine, te da je ranije raspisan konkurs i da komisija odlučuje o rangiranju po prioritetima i nedvosmislenim kriterijumima kako bi stanove dobili oni kojima su stvarno i najpotrebniji.

Kasnio i početak izgradnje "Dačićeve" zgrade

Iako su radovi u Prokuplju zvanično započeti aprila, kada je Ivica Dačić postavio kamen temeljac za izgradnju, gradilište je ubrzo posle predsedničke kampanje zaraslo u korov.

Sam početak radova na izgradnji zgrade u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja u blizini prokupačke sportske hale najavljivan je mnogo ranije, još marta 2014. godine, ali je to do oktobra prošle godine bilo samo "mrtvo slovo na papiru".

I drugi Dačićev temeljac zarastao u korov

Ivica Dačić je i tokom 2012. godine, u okviru kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore, postavio kamen temeljac za izgradnju nove policijske stanice u Prokupu, a na tabli koja je tada postavljena stoji da je planirani početak radova bio april 2012. a završetak jun 2012. godine.

Autor:  Južne vesti, Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi