četvrtak, 25. oktobar 2018.  08:55h
Pročitano 3538 puta

"Inspekcija utvrdila - Laketić i Jerkan nezakonito predavači u Ćupriji"

Iako je inspekcija Ministarstva prosvete naložila direktoru Visoke medicinske škole u Ćupriji da raskine nezakonite ugovore sa funkcionerima Srpske napredne stranke - poslanikom Darkom Laketićem i direktorom niškog Doma zdravlja Miloradom Jerkanom, oni su i dalje predavači.

Visoka medicinska škola u Ćupriji Visoka medicinska škola u Ćupriji foto: google.maps ( https://www.google.rs/maps/place/%D0%92%D0%B8%D1%88a+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%88ko%D0%BBa+%D0%8B%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B8ja/@43.931456,21.3682782,3a,75y,104.98h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1sbHSTnUXr6ik

Time je kako saznaje BIRN angažovanje funkcionera Srpske napredne stranke među kojima su Laketić i Jerkan, kao predavača na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Ćupriji nezakonito, zaključak je prosvetne inspekcije, piše BIRN.

Ćuprijska škola bila je dužna da raskine ugovore i o tome obavesti ministarstvo, ali prema informacijama BIRN-a, u rasporedu za novu školsku godinu, koji je BIRN dobio od zaposlenih, ipak se i dalje nalaze poznata naprednjačka imena.

Na listi nastavnika su narodni poslanici Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić, a kao predavači su angažovani i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja i član SNS-a, čije je razrešenje sa te funkcije zbog sukoba interesa predložila Agencija za borbu protiv korupcije - piše BIRN.

Bespravno su sklopljeni ugovori sa još 11 predavača, a Inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovela je nadzor u školi od 4. juna do 31. avgusta ove godine.

Direktor škole Hristos Aleksopulos potvrdio je za BIRN da je inspekcija bila u školi, međutim on je negirao nepravilnosti.

Dodao je da su „samo falili neki papiri“ i da je to sada rešeno.

Međutim, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, u koji je BIRN imao uvid, navodi se da je u školi procenjen „visok stepen rizika“ i da jesu utvrđene brojne nepravilnosti.

Inspekcija je, između ostalog, utvrdila da su ugovori o angažovanju funckionera SNS nezakoniti, stoji u zapisniku o inspekcijskom nadzoru. U ugovorima o angažovanju i ugovorima o dopunskom radu ne navode se pravni osnovi zaključenja ugovora - piše u zapisniku.

Laketić je letos dospeo u žižu javnosti zbog slučajeva "ženin put" i "putni troškovi".

Miloradu Jerkanu je Agencija za borbu protiv korupcije 28. maja 2015. godine pravosnažno odlučila da je direktor niškog Doma zdravljaprekšrio zakon i bez konkursa u toj ustanovi zaposlio svog sina Nikolu, a da to nije ni naknadno prijavio Agenciji.

Kada su Južne vesti otkrile ovaj slučaj korupcije, Jerkan se pravdao da je za to dobio "podršku" lično tadašnje ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, a da je "zeleno svetlo" dao i tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić.

Osam žena bez ugovora 

U međuvremenu, u poslednjih godinu i po dana prema pisanju BIRN-a, osam žena ostalo je bez posla u VMŠ jer im ugovori nisu produženi.

Suzana Milutinović, kojoj je nedavno istekao ugovor, izjavila je za BIRN da „broj od osam žena ne može biti slučajnost, već diskriminacija od strane direktora“.

Dodala je i da je jednoj od njih prvi dan po isteku porodiljskog bolovanja uručeno rešenje o prestanku ugovora iako je bila doktorant i stipendista VMŠ.

 

Autor:  BIRN, Južne vesti, Lj.M.
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display