četvrtak, 11. oktobar 2018.  17:12h
Pročitano 2840 puta

Održano još jedno ročište po tužbi isteranih čistačica

U Osnovnom sudu u Prokuplju, nastavljeno je suđenje po tužbi 2 najupornije čistačice Turističko sportske organizacije u Prokuplju, koje su tokom prošle godine isterane sa posla sa preostalih šest koleginica zbog navodne racionalizacije. kako saznajemo, ovaj proces se privodi kraju, i početkom naredne godine, sud bi trebalo da donese odluku hoće li biti vraćene, ili će ostati bez posla.

Transparent u vreme protesta sindikata Transparent u vreme protesta sindikata lj.m., arhiva

Iako je sudski postupak u toku, saznajemo da su na jučerašnjem ročištu saslušani svedoci koje su predložile obe strane, te da će nekadašnje radnice pokušati da u sudskom postupku stignu do pravde i poštovanja zakona, jer je neko odlučio da bez neke velike potrebe njihovo radno mesto ukine, nudeći im socijalni program.

Najhrabrije radnice nisu podlegle pritisku i pravdu su zatražile na sudu. Simptomatično je da su one isterane kako bi se smanjili troškovi ove Ustanove, ali je nakon toga veliki broj radnika u TSO primljen na određeno, a mnogi od njih i danas rade.

Upućeni kažu da se radi o ljudima bliskim vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, koji se bez ikakve potrebe primaju kako bi im verno služili a pri tome izdržavaju se na "grbači naroda". 

Inače, jedan od dva sindikata TSO je nakon što su čistačice isterane sa posla započeo štrajk, a rukovodstvo je nakon toga isteralo predsednika sindikata, ali i tri članice štrajkačkog odbora.

Međutim nadležna inspekcija Ministarstva za rad i zapošljavanje je nakon toga donela rešenje da se sindikalci vrate na posao do okončanja sudskog spora, koji je takođe u toku pred prokupačkim sudom.

Sindikalci su tada tvrdili da se na ovaj način lažno predstavlja činjenica da se navodno žele smanjiti troškovi i to "preko leđa" najugroženijih radnica koje su minimalnom platom izdržavale čitavu porodicu.

Tvrdnju su potkrepili činjenicom da svaka od čistačica koja je dobila otkaz, košta TSO bruto oko 31 hiljadu dinara, te da se "lažnom" sistematizacijom otpuštaju žene kojima su to uglavnom bila jedina primanja a ostaju radnici koji i ne dolaze na posao i primaju duplo veće plate.

 

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display