četvrtak, 9. avgust 2018.  14:39h
Pročitano 2415 puta

Bivši direktor Medicinkse škole 4 godine bio u sukobu interesa

Zbog toga što je od oktobra 2015. do decembra 2016. godine sam sebi isplaćivao naknadu za angažovanje u raznim školskim komisijama i što je kao vođa puta isplaćivao sebi naknadu za brigu o deci na ekskurzijama od 2013. do 2015. godine, bivšem direktoru Medicinske škole U Prokuplju, Aci Vučuroviću Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je postojanje sukoba interesa, zbog čega mu je izrečena mera javnog objavljivanja  odluke o povredi zakona Agencije.

Medicinska škola i Gimnazija, ulaz Medicinska škola i Gimnazija, ulaz foto: arhiva lj.m.

Vučurović se nakon direktorskog mandata penzionisao, a odluku i sažeto obrazloženje o svom trošku mora da objaviti u “Službenom glasniku Republike Srbije” i “Službenom listu opštine Prokuplje”.

Agencija je ustanovila da je on po raznim osnovama od 2013. do 2016. godine isplatio sebi preko 300.000 dinara, od toga 113.732 dinara za učešće u Komisiji za upis i praćenje rada, Komisiji za praćenje po održanom času, Komisiji za praćenje po ispitu i Komisiji za praćenje mature po diploma, dok je 187.210 dinara isplati sebi kao vođa puta na ekskurzijama.

Utvrđeno je da je Vučurović  prekršio Zakon o Agenciji jer je sam sebe određivao i isplaćivao za  učešće u raznim komisijama a da pri tome nije pismeno obavestio Agenciju. On je sve to pravdao odlukama Školskog odbora Škole i navodnim preporukama Ministarstva prosvete – kaže se između ostalog u rešenju Agencije.

Dadaju da je Vučurović javni interes podredio privatnom, a javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za sebe, čime je ugrozio poverenje građana.

Imenovani je u konkretnim situacijama bio dužan da izbegne sukob interesa, a kako to nije učinio bio je dužan da o sukobu interesa obavesti Agenciju. U odlučivanju mere koja će biti određena prema imenovanom, uzeta je u obzir činjenica da je Vučurović prestao sa vršenjem javne funkcije kao i da se posledice postupanja suprotno odredbe Zakona o Agenciji ne mogu otkloniti, odlučeno je da će izrečene mere biti primerene kršenju zakona – kaže se u obrazloženju rešenja.

Inače, Vučurović se nije javljao na poznati broj tlefona, ali se iz navedenog rešenja Agencije od 25. juna ove godine vidi da je on svoje postupke pravdao odlukama Školskog odbora i Pravilnikom koji je usvojila škola i gde je utvrđena i finansijska naknada, uz obrazloženje da je uzeto iskustvo drugih škola po tom pitanju, te da niko od članova kolektiva ili drugih lica nije osporio zakonitost pravilnika.

Što se tiče odluke da bude vođa puta na ekskurzijama i da za to sebi isplati naknadu, Vučurović se izjasnio da “nije on sam sebe imenovao za vođu puta na ekskurzijama, već da je to odluka kolektiva škole, preporuka Saveta roditelja i Nastavničkog veća škole”.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi