sreda, 18. jul 2018.  14:57h
Pročitano 4231 puta

Svaka čast na izboru? Vučiću plaketa Svetog Prokopija

Organizacioni odbor za obeležavanje gradske slave odlučio je da najprestižnije priznanje Plaketu Svetog Prokopija, na dan obeležavanja gradske slave 21. jula, dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ovo je presedan kada je u pitanju dodela ovog najvažnijeg i značajnog priznanja koje Prokuplje dodeljuje, jer i pored velikog uticaja u prošlosti, niko od državnih funkcionera poput pokojnog Slobodana Miloševića, bivših predsednika Vojislava Koštunice, Borisa Tadića pa i Tome Nikolića, nije imao tu čast da se okiti Plaketom.

Aleksandar Vučić u Prokuplju Aleksandar Vučić u Prokuplju foto: arhiva lj.m.

Kako se navodi u obrazloženju, njemu će priznanje biti dodeljeno "zbog lične podrške iniciranjem velikih i značajnih projekata, koji višestruko nadmašuju mogućnost jedne lokalne sredine, a koji će biti realizovani uz pomoć države".

Ko god bio u Organizacionom odboru i ko god da je odlučivao o priznanju, po svemu sudeći je pobrkao lončiće i na delu dokazao svoju “poniznost” prvom čoveku Srbije, jer ko iole želi da bude informisan morao bi da zna ustavna ovlašćenja predsednika, a samim tim i zakone ove zemlje.

Da je bilo stručnih a ne stranačkih ljudi u Organizacionom odboru, znali bi da novac koji Vučić po svom nahođenju obećava i deli širom zemlje, je u stvari novac svih građana i da njima raspolaže Vlada Srbije na čijem je čelu Ana Brnabić, a ne Vučić, pa samim tim ako su neke investicije i došle u Prokuplje na stranu što ih većina građana ne vidi i nema nikakvih koristi od toga, došle su zahvaljujući premijerki.

Ipak, to nije smetalo Odboru da u obrazloženju navede da je Vučić zaslužan za "projekte koji se mere milionima dinara i milionima evra".

Po tim ljudima koji se pitaju i odlučuju, Vučić je zaslužan i za vraćanje duga Direkcije početkom 2018. godine kada je Univerzal banci isplaćeno oko 200 miliona dinara na ime urađenih a neisplaćenih infrastrukturnih radova od 2007. do 2009. godine.

To je gotovo čitavu deceniju opterećivalo život i rad naše lokalne samouprave, ali i svih njenih građana. Presudnu ulogu u rešavanju ovog problema, imao je niko drugi, do ovogodišnji laureat Plakete sv. Prokopije Aleksandar Vučić – kažu u Odboru.

Ipak, slučajno ili namerno, zaboravili su da napomenu da pored vraćanja glavnog duga za koji su “žuti lopovi” možda nešto i uradili za građane Prokuplja, da je ostala nagomilana kamata i to od 2013. do danas, u periodu “napredne vladavine” Srpske napredne stranke koja bezmalo iznosi kao i dug koji je na jedvite jade isplaćen, oko 130 miliona dinara.

Pored Plakete Svetog Prokopija Vučiću, pohvalnice za svoj rad i doprinos društvenom interesu u minulom periodu, biće dodeljene i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministrstva pravde Dejanu Careviću, pedijatru Doma zdravlja u Prokuplju doktorki Verici Bojičić i profesoru na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Miroslavu Lazoviću.

Dosadašnja praksa je da nagrađeni svoja priznanja prime svečano na dan obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije 21. jula, ali u lokalnoj samoupravi nismo uspeli da saznamo hoće li tog dana Prokupčani ugostiti svog predsednika kome su dodelili najveće gradsko priznanje u 2018. godini.

Vučić je već počasni građanin Svrljiga i Leskovca, a dobio je i najviše opštinsko priznanje Bele Palanke.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display