petak, 16. mart 2018.  16:29h
Pročitano 5759 puta

Šok: Inspekcija Ministarstva rada vraća radnike Turističko sportske organizacije na posao

Odlukom Inspekcije rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dvoje od četiri radnika Turističko sportske organizacije u Prokuplju koja su krajem novembra prošle godine dobila otkaz zbog navodnog organizovanja nezakonitog štrajka, vraćena su na posao do okončanja radnog spora koji je pokrenut pred prokupačkim sudom.

Vanja Stojanović sa resenjem inspekcije rada Vanja Stojanović sa resenjem inspekcije rada ljubiša mitić

Očekuje se da i ostale dve zaposlene žene koje su po istom osnovu otpuštene, tokom dana ili početkom naredne nedelje dobiju identičnu odluku inspekcijskih službi.

Vanja Stojanović koji je kao predsednik Nezavisnog sindikata TSO organizovao štrajk upozorenja zbog ranijeg otpuštanja čistačica tokom racionalizacije radnih mesta, tvrdi da rešenje koje je primio vraća veru u državne institucije Srbije.

resenje ministarstva ya rad

On podseća na ranije tvrdnje da je u pitanju pokušaj da se uguši svaki vid sindikalne borbe i drugačijeg mišljenja, a njihovi otkazi posluže kao primer da se ostali radnici ne bune i da bez pogovora prihvataju odluke poslodavca i lokalnih moćnika koje su kako kaže ne retko i protivzakonite ali i političke.

Od početka sam tvrdio da se na našem primeru žele zastrašiti ostali radnici i da je odluka poslodavca da nas istera sa posla protiv zakonita. Zato sam podneo krivičnu prijavu protiv inspektora ali i Zlatana Miljkovića potpredsednik lokalnog SNS i direktora Apoteke Prokuplje koji je petnaestak dana nakon otkaza tajno pregovarao sa nama i obećavao da će nas vratiti na posao – istakao je Stojanović.

On se sa radnom knjižicom javio na posao i očekuje da koliko danas dobije rešenje o povratku na svoje radno mesto.ssindikalci

U TSO se do pisanja ovog izveštaja niko od nadležnih nije javljao na telefonske pozive, pa je još uvek nejasno kakva će biti njihova odluka i hoće li postupiti po rešenju inspekcije rada u nadležnom Ministarstvu.

Zakon lokalnih moćnika

Da se radi o političkom progonu sindikalaca i zaposlenih koji su se drznuli da dignu glas protiv otpuštanja čistačica iz službe higijene TSO, pokazao je i primer mešanja funkcionera prokupačkih naprednjaka Zlatana Miljkovića, koji je nakon otkaza mesec dana tajno pregovarao sa otpuštenim radnicima obećavajući im da će ih vratiti na posao a da za uzvrat oni „ne talasaju i šire u javnost“.

Za razliku od pre nešto više od mesec dana kada je rekao da je sa radnicima „razgovarao kao diplomirani pravnik“, Miljković tokom dana nije odgovorio na sms poruku u kojoj smo želeli njegov stav i komentar nakon novih dešavanja i povratka radnika po nalogu inspektora.

sms2

Zbog sumnje da je počinio krivično delo prevare, lažno predstavljanje i obmanjivanje radnika, Vanja Stojanović je podneo Osnovnom javnom tužilaštvu prijavu protiv Miljkovića.

Stojanović podseća da je Miljković sa njim pregovarao u jednoj kafani u Nišu, a zatim se sa radnicama sastajao i u prostorijama gradske Apoteke gde im je obećavao vansudsko poravnanje i povratak na posao.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(49 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display