ponedeljak, 5. mart 2018.  13:09h
Pročitano 2339 puta

U Prokuplju i Žitorađi ostaje na snazi vanredna situacija

Nakon što se nivo reke Toplice na mernom mestu “Pepeljevac” za poslednjih 12 sati smanjio za skoro 1 metar, situacija u opštinama Prokuplje i Žitorađa je malo bolja ali vanredna situacija koja je proglašena tokom jučerašnjeg dana ostaje na snazi do daljeg.

Reka Toplica kod naselja Guba Reka Toplica kod naselja Guba ljubiša mitić

Nivo reke Toplice, nakon jučerašnjeg izlivanja kada je u Pepeljevcu dostigla kotu od 264 što je samo 55 santimetara manje od granice vanredne odbrane od poplava, od sinoć je u opadanju.

Voda se povlači iz poplavljenih kuća, a stanovnici dela naselja Guba koji su evakuisani i dalje će ostati u zgradi Sokolskog doma jer su njihove kuće zbog mulja i vlage za sada potpuno neuslovne i neupotrebljive za stanovanje.toplica juce 2

Inače sami žitelji ovog naselja tvrde da ih niko nije obavestio o mogućem plavljenju njihovih kuća, pa su se mnogi oko 3 sata ujutru evakuisali tek kada je voda počela da prodire u prostorije.

Prvi su nam u pomoć priskočili vatrogasci koji su nam pomogli da napustimo domove. Opštinari nas se sete samo kada je glasanje i kada treba da uzmu pare za neke projekte od kojih mi na kraju nemamo ništa. Više puta su obećavali da nam reše problem i urede ovaj deo, a svake godine nam se dešava isto – tvrdi jedan od žitelja naselja Guba.

Za razliku od predhodnih godina, kada je bar pokušavano da se odbrani ovo romsko naselje pravljenjm bedema, ovoga puta sve aktivnosti bile su usmerene na drugoj strani reke Toplice, gde se branila fabrika “Leoni” i industrijska zona u Liparskom naselju.sns 3

Zbog plavljenja dva bunara za vodosnabdevanje pijaćom vodom kod Hisara koji su nakon toga isključeni iz sistema gradskog vodovoda, pojedini delovi grada su ostali bez vode, ali je nakon što se Toplica polako povlači u rečno korito, u nižim gradskim zonama od jutros  uspostavljeno vodosnabdevanje, dok će ostali delovi grada pijaću vodu dobiti tokom dana.

Do obustave vodosnabdevanja u niskoj gradskoj zoni došlo je zbog isključenja vodosistema „Hisar“, kako bi se izbegle eventualne posledice od plavljenja bunara „Grčki mlin“. Ekipe JKP „Hameum“  bile su  su danonoćno na terenu, a od ranih jutarnjih časova radi se dezinfekcija bunara – tvrde u JKP „Hameum“.

U opštini Žitorađa se takođe normalizuje stanje, a voda se polako povlači u rečno korito.

U ovoj opštini su najveću štetu pretrpeli poljoprivrednici jer je poplavljen veliki broj plastenika zasađenih ranim povrćem, a poplavljene su i pojedine kuće u priobalju reke.

Uštabu za vanredne situacije kažu da i dalje prate stanje na terenu, ali ne očekuju da u narednom period dođe do ponovnog izlivanja Toplice.

2015. godine potrošeno 50 miliona za uređenje korita Toplice i pritoka

Samo tokom 2015. godine potrošeno je preko 50 miliona dinara novca građana za uređenje korita reke Toplice i njenih pritoka na teritoriji prokupačke opštine. Kako se tada pričalo, sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 15 milona finasirano je čišćenje reke Toplice u dužini od 2.200 metara od železničkog mosta na izlazu iz Prokuplja do naselja Draganja.

Nakon toga je i opština Prokuplje uložila oko 35 miliona dinara za čišćenje i uređenje manjih reka koje su u kategorizaciji voda drugog reda, kao što su Kondželjska , Beloljinska i Bresnička reka. Reka Toplica 4

Tadašnji predsednik opštine Miroljub Paunović je najavio da će sa početkom građevinskih radova naredne godine, početi na uređenju Stražavačkog potoka i naselja „Mala Guba“, ali se do danas nije ni mrdnulo sa mesta, iako je rečeno da te radove finansira Misija OEBS –a u Srbiji. Vrednost tog projekta je 1,33 miliona evra.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display