ponedeljak, 11. decembar 2017.  13:58h
Pročitano 3491 puta

Prijave protiv poslodavca, ali i Inspekcije rada

Zbog sumnje da je prekoračio ovlašćenja i zloupotrebio položaj a samim tim i oštetio budžet opštine Prokuplje tako što je 2016. godine u vreme zabrane zapošljavanja primio jednog radnika na neodređeno vreme koji je inače pre toga proglašen kao tehnološki višak u Narodnom muzeju Toplice, što je više radnika 2016. i 2017. godine primio na određeno bez saglasnosti predsednika opštine, kao i što je zaposlio više lica na javnim radovima među kojima i blisku rođaku koja nije ni dolazila na posao, predsednik Nezavisnog sindikata Vanja Stojanović podneo je krivičnu prijavu protiv Bratislava Lukića, direktora Turističko sportske organizacije.

Vanja Stojanović, predsednik Nezavisnog sindikata TSO Vanja Stojanović, predsednik Nezavisnog sindikata TSO foto: arhiva

Stojanović će u prijavi tražiti i da se ispita gde je završio novac sa računa Turističke organizacije od oko sedamdesetak hiljada dinara, nakon što je ovo preduzeće 2015. godine ugašeno, kao i ispitivanja o sumnji pribavljanja koristi pravnim i fizičkim licima zbog neutuživanja po dugu prema TSO.

Osim toga, zbog otkaza koji je Stojanović dobio zajedno sa još tri članice Štrajkačkog odbora nakon organizovanja sindikalnog protesta, podneta je i prijava protiv Inspekcije rada na osnovu čijeg zapisnika su i dobili otkaz.

Inspekcija rada je na poziv poslodavca sačinila zapisnik gde su upisali ono što im je direktor izdiktirao, a da se ni jednog trenutka nisu postarali da čuju i drugu stranu i da provere te navode na osnovu kojih smo kasnije i dobili otkaze – kaže Stojanović.

On naglašava da je ovo samo početak iznošenja nepravilnosti koje se događaju u TSO, a u kojima su umešani i pojedinci iz lokalne vlasti u periodu 2014. i 2015. godine.

Sa druge strane, otpušatju se čistačice i socijalni slučajevi, kao i članovi sindikata koji se po svaku cenu bore za zaposlene.

Cilj svega ovoga je kako tvrdi Stojanović, pokušaj aktuelne vlasti da uguši svaki vid sindikalne borbe za prava radnika a naročito pred najavljenu novu racionalizaciju i smanjenje radnika koja se priprema u 2018. godinu.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(28 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display