četvrtak, 2. novembar 2017.  08:37h
Pročitano 1925 puta

Nova prodaja Fabrike obojenih metala, sada po nižoj ceni

Nakon neuspele prve prodaje sredinom jula ove godine, metodom javnog nadmetanja 28. novembar zakazana je druga javna prodaja prokupačke Fabrike obojenih metala iz stečaja.

Fabrika obojenih metala u Prokuplju Fabrika obojenih metala u Prokuplju foto: arhiva

Prodaje se celokupna pokretna i nepokretna imovina ove fabrike, a cena je u odnosu na početnu od 222, 3 miliona dinara na kojoj nije bilo kupaca, smanjena na 177. 867.130, 00 miliona dinara.

Stečajni upravnik Dušan Dragojlović je nakon prve neuspele prodaje rekao da je bilo iteresovanja, ali da na samoj licitaciji niko nije ispunio zakonske uslove i uplatio depozit za učešće.

Tako će nekadašnji giganta u bivšoj Jugoslaviji kada je u pitanju obojena metalurgija, pokušati da novog vlasnika dobije za nešto manje od mesec dana.

Dragojlović je podsetio da je stečajni postupak pokrenut aprila 2016. godine, te da je u međuvremenu doneto i rešenje o bankrotstvu i odluka da se fabrika proda putem javne licitacije.

Na prodaju su objekti, zemljište, proizvodne hale, opremu za livnicu, valjaonicu, laboratorije i druge radionice i postrojenja.

Celokupna imovina ove nekada uspešne fabrike pod hipotekom, iznosi oko 4 miliona evra tako da će prioritet u namirivanju duga imati takozvani razlučni poverioci koji i imaju hipoteku, pa tek onda ostali poverioci.

Fabrika FOM, nekada jedna od vodećih fabrika u Prokuplju zapošlavala je oko 1. 500 radnika i imala godišnju proizvodnju od 15. 000 tona mesinga i bakarne trake, trake za novac, legure novo srebro, olova, holšrafa.

Fabrika obojenih metala u Prokuplju je već jednom privatizovana iz stečaja 2008. godine za 215 miliona dinara.

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display