sreda, 25. oktobar 2017.  18:46h
Pročitano 8125 puta

Prokupačko preduzeće ekspresno želi da naplatilo dug stare Direkcije

Na poslednjoj sednici Opštinskog veća opštine Prokuplje koja je održana u ponedeljak, većnici su izglasali da se iz lokalnog budžeta isplate dugovanja jednoj prokupačkoj firmi koja datiraju iz vremena do 2009. godine a tiču se tadašnje Direkcije za izgradnju i urbanizam opštine Prokuplje.

Opštinsko veće opštine Prokuplje Opštinsko veće opštine Prokuplje foto: arhiva opština Prokuplje

Radi se o iznosu od preko 3, 8 miliona dinara, ali je nejasno da li je to konačna cifra sa kamatom ili će se ona dodatno obračunati.

Slučajno ili ne, u pitanju je firma Tehnoinženjering d.o.o. iz Prokuplja koja je u vlasništu užih članova porodice jednog člana Opštinskog veća, pa se postavlja pitanje otkud sada prioritet da se baš toj firmi isplate dugovanja, kada „stara Direkcija“ duguje na nekoliko desetina firmi koje će verovatno po istom principu u skorijem periodu krenuti da naplaćuju svoja potraživanja.

Ovom odlukom je lokalna vlast sama otvorila "Pandorinu kutiju“ jer su dugovanja pomenute direkcije preko 180 a sa kamatom i preko 550 miliona dinara i svi dužnici će sa punim pravom pohrliti da izdejstvuju sudske presude, a mnogi ih već i imaju i samim tim blokirati opštinski budžet.

Na pitanje da kaže da li je kao predsednik opštine znao da se radi o firmi usko povezanoj sa članom Opštinskog veća, Simonović je rekao da to nije njegova stvar.

Čija je to firma lako ćete naći na sajtu APR - a. Ko je s kim i u kakvoj vezi, to nije moje da ispitujem, neka to bude predmet istraživačkog novinarstva i da se razumemo nemam ništa protiv toga, moje je da radim u skladu sa zakonom i sudskim presudama i nemam ovlašćenja da ih preispitujem i komentarišem jer je sudstvo nezavisno – rekao je predsednik Simonović.

Inače, kako saznajemo u ovom ekspresnom sudskom procesu kod Privrednog suda u Nišu koji je primio predmet 21. jula ove godine, četiri dana nakon toga doneto je rešenje sa nalogom na Odgovor na tužbu a krajem avgusta prokupačko pravobranilaštvo je poslalo odgovor.

Već nakon mesec dana, 29. septembra održano pripremno ročište a desetak dana posle toga, 09. oktobra doneta presuda.

Na dan kada su članovi Opštinskog veća doneli odluku da se isplate pare Tehnoinženjeringu, na sajtu niškog suda  predmet br. P483/2017. stoji da je poslednjeg radnog dana prošle nedelje, dakle u petak podneta žalba, a da je 25. oktobra, znači danas doneto rešenje o ispravci presude pa je nejasno kako su većnici glasali za nešto pre konačnog rešenja i presude.

vece4juli copy

Nejasno je i da li je prokupačko Javno pravobranilaštvo imalo pravo žalbe na ovu presudu.

Predsednik Simonović u saopštenju koje nam je poslao ističe da se u ovom slučaju ne radi o odluci ili volji Opštinskog veća već o informacii o presudi Privrednog suda od 29.09. kada na sajtu suda stoji da je održano pripremno ročište predmet br. P483/2017..

Ne radi se o ideji ili volji veća da se firmi Tehnoinženjering doo isplate dugovanja stare Direkcije već o sudskoj presudi po kojoj moramo da postupamo jer je opština solidarni dužnik pomenute Direkcije – tvrdi predsednik Simonović, koji je ujedno i predsednik Opštinskog veća.

Pojašnjava da će novac biti isplaćen po pravosnažnosti presude, ne precizirajući da li je ona izvršna i bez prava žalbe.

Po istom principu biće isplaćeni i ostali dužnici koji budu uspešni u sudskom sporu. Na moju veliku žalost ima dosta takvih i reč je o velikim iznosima, radi se o periodu kada ja nisam bio predsednik opštine ali zakon mora da se poštuje i moraju da se poštuju nasleđeni dugovi – naglašava predsednik.

Iako je dug stare Direkcije 556.781.200,00 i datira do 2009. godine, lokalna vlast je u predhodnom periodu isplatila samo jednu presudu.

Da ovo nije presedan, potvrđue informacija da je isplaćeno više od 11 milona dinara firmi “Centar male privrede” iz Niša.

Niko zvanično nije mogao da potvrdi informaciju, ali nezvanično saznajemo da je ta isplata imala veze sa jednom političkom strankom na vlasti u Prokuplju, te da se zato požurilo sa plaćanjem.

Portal ProkupljeMojkraj je potvrdu informacije da je veće donelo odluku da se novac isplati prokupačkoj firmi zatražio putem sms poruke danas nešto posle 08 časova od predsednika opštine Aleksandra Simonovića, koji je uzvratio da ćemo odgovor dobiti tokom dana.

Iako je informacija na Opštinskom veću doneta pre dva dana, dakle u ponedeljak, slučajno ili ne ona je tek danas objavljena na sajtu opštine Prokuplje i to pred kraj radnog vremena.

Nejasno je zašto je nadležnoj opštinskoj službi trebalo dva dana da objavi na svom sajtu informaciju i kako se pogodilo da se objavljivanje poklopi sa traženim odgovorom koji smo jutros uputili.

Ugovor sa Tehnoinženjeringom bio predmet istrage

U policiji i tužilaštvu saznajemo da je pre tri ili četiri godine ugovor sa firmom Tehnoinženjerin doo iz Prokuplja bio predmet istražnih radnji nadležnih organa, ali do pisanja ovog teksta nismo uspeli da saznamo da li je pokrenut postupak ili ne i dokle se stiglo sa tim radnjama.

Navodno, tadašnja vlast je tek nakon obavljenih i izvedenih radova raspisala Javne nabavke na kojoj je izabrala baš tog izvođača, firmu Tehnoinženjering doo, što je po zakonu krivično delo i predmet krivičnog postupka u koliko se utvrdi da je nedvosmisleno urađeno.  

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(14 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display