utorak, 24. oktobar 2017.  15:33h
Pročitano 4246 puta

Samohrana majka drugi dan štrajkuje glađu, Sindikat nastavlja proteste

Smernica Novković, čistačica u prokupačkoj Turističko sportskoj organizaciji (TSO) drugi dan štrajkuje na svom random mestu u zgradi Sokolskog doma jer je najavljeno da će dobiti otkaz iako kao samohrana majka izdržava troje dece.

Smernica sa koleginicama koje joj daju podršku Smernica sa koleginicama koje joj daju podršku ljubiša mitić

Ona je kao čistačica u TSO sa još sedam svojih koleginica proglašena tehnološkim viškom a njena Služba higijene je ugašena.

Novkovićeva kaže da je pre početka štrajka razgovarala sa nadležnima u lokalnoj samoupravi, koji su joj ponudili novo zaposlenje u privatnoj Agenciji sa platom od 14. 000 dinara.

Ja na to nisma mogla da pristanem i samo hoću da se moj slučaj sagleda ljuski. Ostajem pri stavu da neću potpisati dobrovoljni otkaz a oni mogu da rade šta hoće – rekla je Smernica (49).

Novkovićeva je već počela da oseća zdravstvene probleme, kaže da joj se deca brinu i plaču te da je nagovaraju da odustane od svega i da je ipak zdravlje najvažnije.

Smernica

Niko od nadležnih je tokom jučerašnjeg dana nije posetio niti se interesovao za njeno stanje.

Iako je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović više puta javno izjavio da će se boriti da otkaze ne dobiju samohrane majke i radnici kojima su to jedina primanja, desilo se potpuno suprotno jer su se "kola slomila" upravo na one najsiromašnije, čistačice koje su primale minimalac a među njima i samohranu majku.

U saopštenju koje je tokom dana objavljeno na sajtu Opštine Prokuplje se između ostalog kaže da je “slučaj ispolitizovan i da je samohrana majka zloupotrebljena” ne navodeći ko je i kako zloupotrebio nesrećnu ženu, uz zaključak da u narednom periodu treba očekivati još bolnija rešenja i još veća otpuštanja zaposlenih radnika na neodređeno.

Ono što je sporno za članove Nezavisnog sindikata TSO koji već treći dan štrajkuju i koji su od danas sa pola sata protest produžili na sat vremena, je prazna i demagoška priča nosioca lokalne vlasti o nekim prošlim vremenima, što je za Sindikat zamajavanjem naroda i skretanje pažnje sa glavnog problema.Sindikat

Svoje tvrdnje potkrepljuju činjenicom da dok legalno zaposlene radnike na neodređeno isteruju sa posla, svoje supruge, političke prijatelje i rodbinu upošljavaju na budžet koji pune svi građani.

Pre samo četiri dana, predsedniku Opštinskog odbora SPS u Prokuplju Saši Stanojeviću je produžen ugovor na određeno zbog povećanog obima posla. On je inače kao odbornik u SO Prokuplje, pre nekih mesec dana glasao za racionalizaciju i smanjenje radnika. Ranije je u Narodnom muzeju jedan radnik nakon što je sistematizacijom izgubio mesto u toj ustanovi, preuzet od strane TSO. Pitam se kako za jedne može sve, a za druge ne i da li smo svi isti pred zakonom – naglašava predsednik Sindikata i Štrajkačkog odbora Vanja Stojanović.

On ističe da će Sindikat na čijem je čelu nastaviti štrajk dok god im se ne ispune zahtevi, među kojima je „da se otpusti 12 radnika koliko je propisala lokalna samouprava, a ne 13 kako je svojevoljno odlučio poslodavac“, a traže i da se uradi nova racionalizacija radnih mesta i da se donesu jasni i pravedni kriterijumi po kojima će nakon toga neko ostati bez posla.

Novi protest Nezavisnog sindikata TSO zakazan je za sutra u vremenu od 12 do 13 časova, i oni pozivaju sve slobodoumne građane da im se pridruže jer je ovo kako tvrde "borba" za sve nas. 

Sve veći broj građana podržava protest

Današnjem protestu Sindikata TSO pridružio se i veći broj građana, kao i predstavnici prokupačke Srpske radikalne stranke koji su nedvosmisleno podržali Smernicu da istraje u svom zahtevu.

Mi srpski radikali uvek smo bili na strani naroda ali i pravde i istine. Podržavamo protest Sindikata i napore samohrane majke da se izbori za svoja prava. U ovoj zemlji je to teško i sporo, ali ne i nedostižno i mi joj kao politička stranka nudimo svaku vrstu logistike i pomoć da pravda pobedi - kažu članovi SRS koji su prisustvovali današnjem protestu.

Oni pozivaju i ostale političke partije, odbornike SO Prokuplje ali i sve građane da se "osmele i probude" te da podrže "borbu" Sindikata TSO i samohrane majke ali i ostalih čističica koje su nepravilno otpuštene, da se izbore za svoja prava.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display