petak, 29. septembar 2017.  11:34h
Pročitano 5110 puta

Kako je moguće da ovaj auto nikome ne „bode oči“?

Automobil „Jugo“ kojim je početkom juna u tragičnoj saobraćajnoj nezgodi teško povređen radnik opštine Prokuplje Dragi Stojković (53) a koji je nakon jednomesečne borbe sa višestrukim povredama u niškom Kliničko bolničkom centru preminuo, već duže od dva meseca stoji nepropisno parkiran odmah preko puta opštine, na trotoaru pored zgrade suda, pedesetak metara od zgrade policije i nekoliko metara od pešačkog prelaza.

Jugo već dva meseca nepropisno parkiran na trotoaru Jugo već dva meseca nepropisno parkiran na trotoaru ljubiša mitić

Havarisan, sa polomljenom šoferšajbnom, sa još uvek važećom registracijom ali sa skinutim tablicama, ovaj automobil nikome od nadležnih nije "zapao za oko" kako bi preduzeli mere da se ukloni sa trotoara, iako ga i oni kao i veliki broj građana s obzirom da je parkiran u centru grada svakodnevno zaobilaze.

Ono što je još zanimljivije, niko od nadležnih i nema rešenje niti zna ko bi trebao da ukloni taj auto, s obzirom da u Prokuplju ne postoji „pauk“  koji bi mogao da potovari i odveze vozilo.

Pokušavajući da dođemo do odgovora ko je nadležan da ukloni vozilo koje ometa kretanje pešaka i duže vreme stoji parkirano na mestu gde nije dozvoljeno, u policiji saznajemo da oni nemaju načina kako da ga uklone.

Kako saznajemo, oni su već napisali prijavu za nepropisno parkiranje i to je jedino što je u njihovoj nadležnosti.

Sa druge strane, ni u prokupačkoj opštini nismo dobili odgovor, a predsednik opštine Aleksandra Simonovića naglašava da lokalna samouprava nema nikakve veze sa tim slučajem.

Nemam u vezi toga šta da kažem, niti bilo ko iz sistema lokalne samouprave jer to nije u našoj nadležnosti. Dakle, nemamo ama baš nikakve dodirne tačke sa tim slučajem – tvrdi Simonović.

Očigledno da će „jugo“ sačekati „bolja vremena" da se nadležni izdogovaraju oko nadležnosti a do tada građani će ga zaobilaziti jer je parkiran po sredini trotoaru, izlažeći sebe opasnosti kada prolaze tom stranom jer moraju da izađu na kolovoz.2 

Inače, Dragi Stojković je povređen u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u naselju Plehane kuće kod Prokuplja 04. juna dok je na trotoaru kao kamerman snimao svadbu, odnosno svatove koji su dolazili u koloni automobila.

Spletom nesrećnih okolnosti, u trenutku dok je kolonu preticao vozač „juga“ D. M. (69) iz Blaca, prvo vozilo iz kolone svatova je pokušalo da skrene u levo, došlo je do sudara nakon čega se “jugo” odbio i direktno udario u ni krivog ni dužnog Stojkovića.

On je zbog ozbiljnosti povreda odmah prebačen u KBC Niš, gde je i pored svih pokušaja reanimacije i oporavka nakon mesec dana podlegao povredama.

Ono što je tada ustanovljeno je da je vozač D. M. imao 1, 04 promila alkohola u krvi, ali i da je naloženo veštačenje čitavog slučaja.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Prokuplju saznajemo da je istraga u toku a da je pokrenuta protiv Dragana Miloševića i Miodraga Mirkovića zabog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

U tužilaštvu naglašavaju da je Mirković saslušan a da je tokom jučerašnjeg dana dat nalog za privođenje Miloševića, koji se inače nalazi na lečenju u Neuropsihijatrijskoj ustanovi Toplonica kod Niša.

Iz tužilaštva kažu da mu je određen advokat po službenoj dužnosti te da će u prisustvu branioca on biti saslušan za desetak dana.

Istim vozilom nova saobraćajka posle deset dana

Zanimljivo je da je „malerozni jugo“ samo deset dana od ove nezgode, ponovo bio akter saobraćajnog prekršaja koji se na sreću tada završio bez posledica.

Naime, nakon što ga je isti vozač D. M. parkirao u blizini mesta gde se i dan danas nalazi i verovatno zaboravio da ga osigura i povuče ručnu kočnicu, vozilo je samo krenulo i završilo na stubić ispred zgrade opštine.

Samo zahvaljujući velikoj sreći, tada nije došlo do nove tragedije.

 

 

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display