četvrtak, 10. avgust 2017.  12:32h
Pročitano 2277 puta

Nastavnica kod koje matematika nije bauk

Nastavnica matematike iz Žitorađe Anica Tričković osvojila je drugo mesto na svetskom takmičenju “Microsoft Hack the Classroom”, gde je pomoću Sway aplikacije prezentovala lekciju o fraktalima, geometrijskom liku koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih, umanjena kopija celine.

Anica Tričković, nastavnik matematike Anica Tričković, nastavnik matematike

Anica je osvojila prestižnu nagradu u kategoriji učenika starijih od 14 godina.

Ona pojašnjava da se radi o takmičenju kojim se nastavnicima širom sveta pruži platformu na kojoj mogu prikazati i podeliti svoje inovativne ideje u kreiranju nastavnih sadržaja da bi učinili svoja predavanja dinamičnijim i pristupačnijim učenicima.

Takmičenje je bilo podeljeno u tri kategorije u odnosu na uzrast kome je namenjena lekcija, za učenike mlađe od 7 godina, za učenike od 8-13 godina i za učenike starije od 14 godina. Sve lekcije koje su pobedile na ovom takmičenju, nalaze se na početnoj stranici Sway-a na Office 365 platformi za obrazovanje – ističe nastvnica žitorađske Osnovne škole “Toplički Heroji” Anica Tričković.

Kaže da se na takmičenje prijavila sama a jedan od motiva je bila i želja da pokaže kako Sway može da se koristi čak i za izradu zahtevnijih lekcija iz matematike i da i one mogu da izgledaju zanimljivo i atraktivno – uz dodatak sjajnog vizuelnog sadržaja u vidu fotografija, video materijala, interaktivnih Padleta na kojima učenici mogu da postavljaju svoje odgovore i radove i da ih međusobno komentarišu.anica trickovic prezentacija

Tričkovićeva podseća da je njen prvi veliki projekat u kome je učestvovala sa svojim učenicima bio "Tepih Sjerpinskog" u kome je bio cilj da se od nalepnica, u školama širom sveta naprave delovi za ogroman fraktal koji je sastavljen u Španiji, maja 2016. godine.

To je bio projekat katedre za matematiku Univerziteta u španskom gradu Almeriji i predstavlja jedan od najvećih matematičkih projekata na svetu. Učestvovalo je 39 zemalja i preko 40.000 učenika. Srbija je napravila više od osmine svetskog tepiha a u izradi su učestvavali učenici i nastavnici iz šezdesetak osnovnih i srednjih škola iz čitave Srbije – dodaje ona.

Anica ističe da će joj prezentacija koja je osvojila nagradu pomoći u vannastavnim aktivnostima sa decom, jer se fraktali ne nalaze u planu i programu matematike za osnovnu školu i naglašava da voli projektno orijentisanu nastavu jer u projektima učenici uče da rešavaju probleme koristeći sve što znaju iz različitih predmeta i vide svrhu onoga što uče.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00