ponedeljak, 5. jun 2017.  15:17h
Pročitano 2524 puta

Lokalna vlast: Plate zaposlenih važnije od krpljenja udarnih rupa

Budžet opštine Prokuplje realizovan je u 2016. godini ispod 80 odsto planiranih sredstava, a najveći deo novca potrošen je na plate zaposlenih.

Današnja sednica SO Prokuplje Današnja sednica SO Prokuplje ljubiša mitić

Na primedbe opozicije da je mnogo više novca trebalo uložiti u poboljšanju infrastrukture a pre svega saniranju seoskih i gradskih puteva, na današnjoj sednici SO Prokuplje odbornička većina predvođena SNS ipak je usvojila izvršenje budžeta za 2016. godini, a na primedbe opozicije, predstavnici vlasti su za govornicom istakli da su se vodili logikom da su „plate zaposlenih važnije od krpljenja udarnih rupa“.

Tačno je da je najveći deo novca iz budžeta potrošen za plate, ali zaposleni u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima moraju da žive od nečega. Doći će na redu i rupe, ali su naši zaposleni prioritet – obrazložili su ovu činjenicu predstavnici vlasti.

Sa druge strane, šef odborničkog kluba DS Gordana Kostić je ukazala na činjenicu da je lokalna samouprava i Javna preduzeća i ustanove servis građana, te da svi zajedno treba da rade i njihovom interesu, a ne u svom ličnom.skupstina 5.6. 2

Ispada da je svrha institucija lokalne samouprave da postojen same za sebe, odnosno da postoje da bi zaposleni u njima primali plate. Ne kažem da oni treba da rade bez para, ali je to dokaz nesposobne vlasti koja sem trošenja novca svih građana na plate, kazne i penale, nije sposobna da obezbedi normalno funkcionisanje kako bi zadovoljila najosnovnije potrebe svih stanovnika prokupačke opštine – rekla je Kostić.

Ona podseća da je u 2016. godini oko 20 miliona potrošeno za kazne i penale, te da su sa po preko 100 miliona dinara subvencionisana nekoliko Javnih preduzeća i ustanova, poput JKP „Hammeum“, Direkcije za izgradnju i urbanizam, Turističko sportske organizacije i td.

Ako uzmemo u obzir da je izvršenje planiranog budžeta ispod 80 odsto, te da je od planiranih 1, 6 realizovano 1, 2 milijarde dinara, ispada da su svakom zakinuli deo sredstava koje su sami planirali. U takvim uslovima, izdvajanja u infrastrukturne radove i investiciona ulaganja su zanemarljiva u odnosu na ostale troškove – dodaje Kostić.

Inače današnju sednicu je obeležilo i vraćanje mandata Milošu Cvetkoviću, odborniku kome je pre nešto više od mesec dana na prevaru oduzet madat tako što je bez njegovog znanja imenovan za člana Opštinskog veća, da bi posle samo nekoliko dana smenjen sa te funkcije.

milos cvetkovic sa presudom

Cvetković je nakon vraćanja mandata odlukom Upravnog suda, za skupštinskom govornicom tražio objašnjenje kako je on postavljen za većnika i najavio krivičnu prijavu za odgovorne, a pre svega protiv predsednika opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića koji ga je bez njegoog znanja i saglasnosti predložio za jednu od najodgovornijih funkcija u lokalnoj samoupravi.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display