subota, 30. april 2016.  09:14h
Pročitano 1471 puta

Dan apotekarstva: Obeležava se 186 godina od otvaranja prve apoteke

Nizom aktivnosti i deljenjem promotivnog materijala, Apoteka Prokuplje u svojim objektima u Prokuplju, Kuršumliji, Blaci i Žitorađi obeležava danas 30. april, Dan apotekarstva.

Gradska apoteka u Prokuplju Gradska apoteka u Prokuplju Ljubiša Mitić

Prema rečima nadležnih u pokupačkoj Apoteci, ovaj dan ima za cilj skretanje pažnje javnosti na farmaceute i apotekare kao zdravstvene radnike i na same objekte apoteke gde se osim izdavanja lekova i pomoćnih lekovitih sredstava mogu dobiti i kvalitetni i stručni saveti o racionalnoj i pravilnoj upotrebi lekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvaliteta života.

Želimo da istaknemo i veliku i neospornu ulogu farmaceuta u lečenju pacijenata. Konsultacije i saveti sa farmaceutima se ne naplaćuju i ne zakazuju, mi smo praktično najdostupniji zdravstveni radnici od poverenja. Farmaceuti su kompetentni da edukuju pacijente u vezi sa zdravim načinom života, da pomažu ljudima da bolje brinu o sebi, da rade na prevenciji bolesti i obezbede neophodne lekove za one koji imaju akutna ili hronična oboljenja - ukazala je magistar farmacije Jasmina Cvetković zaposlena u Apoteci Prokuplje.

PROKUPLJE jasmina cvetkovic magistar farmacije foto ljm

Ona ističe da je ovaj dan veoma važan, jer nas podseća koliko dugo postoji apotekarstvo u Srbiji, koliko su kao sektor važni i koliko su zdrave životne navike osnovni preduslov za sprečavanje ili odlaganje pojave bolesti.

Pre 186 godina, ukazom kneza Miloša 30. aprila 1830. godine odobreno je otvaranje prve apoteke Mateji Ivanoviću, te se tog datuma obeležava Dan apotekara.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi