utorak, 14. jul 2015.  15:37h
Pročitano 626 puta

Povećan broj pacijenata sa alergijskim reakcijama na ujed insekata

Prema podacima Hitne službe prokupačkog Doma zdravlja, predhodnih dana zabeležen je povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog alergijskih reakcija na ujed insekata. To su uglavnom ujedi osa, pčela, mrava i stršljena čiji ujed može biti koban po čoveka.

portparol Doma zdravlja doktorka Jelena Milosavljević portparol Doma zdravlja doktorka Jelena Milosavljević lj.mitic

Broj pacijenata je veći od desetak dnevno i uglavnom su to sezonski radnici koji su angažovani na berbi višanja. Reakcije se najčešce manifestuju crevenilom, otokom, bolom i svrabom, dok su reakcije tipa otežanog disanja, sviranja u grudima, naglog pada pritiska i gubitka svesti ređe i za sada nije bilo životno ugroženih pacijenata – rekla je portparol Doma zdravlja, doktorka Jelena Milosavljević.

Ona napominje da se pacijent sa alergijskom reakcijom obavezno javi najbližoj zdravstvenoj ustanovi, a do tada preporučuje da  hladi mesto uboda vodom ili kockicama leda u koliko je u mogućnosti. – U koliko se radi o ujedu pčele trebalo bi žaoku sljuštiti tupom stranom noža, a nikako vadititi pincetom ili noktima jer će se na taj način istisnuti ostatak otrova – dodaje doktorka Milosavljević.

Autor:  Lj.M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display