utorak, 10. maj 2016.  14:01h
Pročitano 3249 puta

Najezda krpelja u Toplici

Hitnoj službi prokupačkog Doma zdravlja dnevno se javi na desetine građana kako bi zatražili pomoć zbog ujeda krpelja.

Najezda krpelja u Toplici foto: Tick-Bites-Picture

Stručnjaci kažu da je velika vlažnost u predhodnom periodu pogodovala pravoj najezdi krpelja koji su prenosioci različitih bolesti, jer je prema proceni svaki treći zaražen bakterijom koja izaziva lajmsku bolest i zato se ujed krpelja ne sme zanemariti.

Krpelje je praktično nemoguće izbeći, jer se mogu naći u travi i krošnjama drveća, na zelenim površinama dvorišta, parkova i šuma.

Portparol Doma zdravlja, dr Jelena Milosavljević apeluje na građane da u koliko pak planiraju boravak u prirodi koristite sredstva protiv ujeda insekata i nose svetlu odeću koja pokriva ruke i noge.

Ujed krpelja se ne sme zanemariti i u roku od 24 sata obavezno se treba javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Najbitnije je krpelja što pre odstraniti, a najbolje je da to uradi stručno lice. Tada je rizik od infekcije mnogo manji nego ukoliko se krpelj odstranjuje mehaničkim putem – rekla je dr Milosavljević.

Milosavljevićeva ističe da su najpodložnija napadima krpelja deca, jer je i njihova aktivnost u igri na travi veća.PROKUPLJE jelena milosavljevic portparol doma ydravlja foto ljm

Budući da je ujed krpelja bezbolan, nakon boravka u prirodi treba pažljivo pregledati odeću i delove tela. Savet lekara je da u koliko vas krpelj ipak ujede, a niste u mogućnosti da se obratite zdravstvenoj ustanovi, odstranite ga pincetom tako što ćete ga pažljivo obuhvatiti i lagano okrenuti suprotno od smera kretanja kazaljke na satu, a nikako ne stavljati hemijska sredstva pre toga, poput alkohola, benzina I dr.

Time, naravno niste rešili problem i zato čim budete u prilici javite se lekaru. Bolest koju prenose krpelji je lajmska bolest a simptomi te bolesti su crvenilo koje se koncetrično širi na mestu uboda, bol i pojava temperature.

Za utehu je da se ova bolest uspešno leči antibioticima.

 

 

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display