sreda, 14. mart 2018.  08:57h
Pročitano 3141 puta

U martu usvojeni planovi rada za 2018. godinu

Iako je većina planova i programa rada javnih preduzeća i ustanova u 2018. godini po tvrdnji pojedinih odbornika iskopirana od prošle godine a na pojedinim dokumentima ni godina nije promenjena, skupštinska većina opštine Prokuplje ih je na jučerašnjoj sednici usvojila i pored činjenice da je kritikovano i samo vreme usvajanja, s obzirom da su kako tvrde opozicioni odbornici probijeni svi zakonski rokovi.

Sednica SO Prokuplje Sednica SO Prokuplje ljubiša mitić

Da se radi o klasičnom prepisivanju od prošle godine ukazano je na nekoliko primera, poput Predškoleske ustanove Neven gde je godišnji plan rada potpisala smenjena direktorka Gordana Cvetković a za govornicom ga je obrazlagala novopostavljena Vesna Jovanović.

Osim toga, u pojedinim planovima koji su usvojeni a tiču se tekuće godine pominje se realizacija u 2017. godini iako se radi o planu za 2018.skupstina6

Ipak, predsednik Skupštine Dejan Lazić tvrdi da je „sve po zakonu” i da nema ničeg lošeg u tome što su planovi i programi usvojeni na današnjoj Skupštini.

Svi planovi i programi, kao i izveštaji za predhodnu godinu se usvajaju na prvoj narednoj sednici u novoj godini. Najvažnije je da su svi planovi i programi usklađeni sa budžetom i ne smatram da je prekršen zakon - prokomentarisao je Lazić optužbe opozicije.

Sa druge strane po mišljenju Bojana Kocića odbornika DSS ovo nije jedina nepravilnost i kršenje zakona koje skupštinska većina aminuje podizanjem ruke.

Po zakonu o Javnim preduzećima i ustanovama ovi planovi i programi rada su trebali da se usvoje najkasnije do 1. decembra prošle godine, a da se na osnovu njih planira i izdvajanje iz budžeta za narednu godinu. Postvlja se pitanje kako je napravljen budžet i kako su do sada dobijali sredstva ako se nije znao plan i program rada – ističe Kocić.

On napominje da je problem i sa finansiranjem takozvanog Biznis inkubator centra, gde je navodno jedan od osnivača i opština Prokuplje sa udelom od 33 odsto.

Ako im je po planu i programu koji su sami uradili u 2018. godini potrebno 8,6 miliona dinara, kako je moguće da opština opredeli 4, 7 miliona. Voleo bih da mi neko objasni po kojoj logici je to 33 odsto – dodaje Kocić.

Napominje da ovo nije prvi put da skupštiska većina usvoja odluke koje se kose sa logikom ali i sa zakonom, međutim za sada niko od nadležnih ne vidi ili ne želi da vidi sve to kako bi se stalo na put nenamenskom trošenju novca svih građana.

Aktuelnu vlast čine odbaegli članovi DS

Tokom polemike koja se vodila na jučerašnjem zasedanju SO Prokuplje, prednjačila su prepucavanja odbornika Demokratske stranke i nosioca lokalne vlasti u Prokuplju.skupstina7

I dok su jedni druge optuživali za rad odnosno nerad, šef odborničkog kluba DS Gordana Kostić je zamerila svojim bivšim saradnicima "preletanje" u SNS.

Srpska napredna stranka je postala „fabrika za reciklažu demokrstakog otpada“ i to je sramota za ovaj grad. Sramota je da neko ko je bio u vlasti za vreme Demokratske stranke, sada u naprednoj stranci priča o tom periodu kao da su pali s marsa, iako je većina i tada bila na funkcijama – rekla je Kostićeva.

Zanimljiva je bila rasprava i oko dnevnica koje pojedine Ustanove nikada nisu ni smanjile iako su imale preporuku i lokalne samouprave i Vlade Srbije, a neke su sada povećale putne trošove sa dosadašnjih 150 na iznos do neoporezovanog dela od 2.300 dinara. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

+9 #21 Gile 14-03-2018 20:31
A ovaj, klima nemajstor tek ce da objasnjava DRI kako je namenski trosio novac za sport iz budzeta dok je bio verovali ili ne vecnik za sport.
Odgovori
+7 #22 Petar 14-03-2018 22:22
Citat Sindikalci:
DOBRO JE STO CE PREDSEDNIK VUCIC DOCI U PETAK,SPREMILI SMO MU PISMO U KOJEM OPISUJEMO KAKO SU ISTERANE CISTACICE U TSOu,KOJE PRIMAJU MINIMALAC,A KAKO SE PRIMAJU RADNICI NA ODREDJENO KOJI NISU NEOPHODNI,KAKO SE RADI LAZNA RACIONALIZACIJA,KAKO SE PODIZU DNEVNICE SA 150din.NA 2300din.KAKO NIKO OVDE NE POSTUJE NI PREPORUKU VLADE NI LOK.SAMOUPRAVU, KAKO U GRADU VLADA POTPUNA ANARHIJA.

Ubacite u to pismo i desavanja u prokupackim skolama, ima AV da se za glavu hvata sta mu iza ledja rade ovi nepismeni nesposobnjakovici, pocnite od cickove i jedinice ko vrata, onda tehnicke, pa preko gimnazije i tatkove prvi put, medicinske, mirkove, skole za obrazovanje odraslih i na kraju ponovo tatkove, drugi put!
Odgovori
+4 #23 RADOS 15-03-2018 08:30
Novinar sto mi ne pustas komentar za najskuplji radni sat u Srbiji.
Odgovori
+5 #24 Majmun 15-03-2018 08:53
Imamo mi iz TSOa jos sto sta da se pohvalimo kod Predsednika A.V. jos jedna zivotinja koja je na odredjeno vec 2god.ukupno je bila 48 sati prisutna u hali za te dve godine,sto znaci da je njegov radni sat placen oko 250e,oko 30000,00diin.Ja doduse redovno dolazim na posao mada nisam neophodan jer mnogo majmuna ima,ali ja sam retka vrsta babuna.Normalno i ja kostam opstinu oko 800000,oodin.godisnje,koliko su tri cistacice kostale za godinu dana.To je to Predsednice u u najkracim crtama za sada.
Odgovori
+2 #25 Srbija 16-03-2018 10:01
Citat Norvey:
Ne govori se o prvoj sledecoj nego prvoj u ovoj godini procitajte izjavu predsednika.

Citiram "...na prvoj narednoj sednici u novoj godini..." je isto što i prva sledeća sednica u novoj godini. Možes ti biti Norvey koliko god želiš, nepismenost i neukost se ne mogu sakriti.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display