sreda, 14. mart 2018.  08:57h
Pročitano 3538 puta

U martu usvojeni planovi rada za 2018. godinu

Iako je većina planova i programa rada javnih preduzeća i ustanova u 2018. godini po tvrdnji pojedinih odbornika iskopirana od prošle godine a na pojedinim dokumentima ni godina nije promenjena, skupštinska većina opštine Prokuplje ih je na jučerašnjoj sednici usvojila i pored činjenice da je kritikovano i samo vreme usvajanja, s obzirom da su kako tvrde opozicioni odbornici probijeni svi zakonski rokovi.

Sednica SO Prokuplje Sednica SO Prokuplje ljubiša mitić

Da se radi o klasičnom prepisivanju od prošle godine ukazano je na nekoliko primera, poput Predškoleske ustanove Neven gde je godišnji plan rada potpisala smenjena direktorka Gordana Cvetković a za govornicom ga je obrazlagala novopostavljena Vesna Jovanović.

Osim toga, u pojedinim planovima koji su usvojeni a tiču se tekuće godine pominje se realizacija u 2017. godini iako se radi o planu za 2018.skupstina6

Ipak, predsednik Skupštine Dejan Lazić tvrdi da je „sve po zakonu” i da nema ničeg lošeg u tome što su planovi i programi usvojeni na današnjoj Skupštini.

Svi planovi i programi, kao i izveštaji za predhodnu godinu se usvajaju na prvoj narednoj sednici u novoj godini. Najvažnije je da su svi planovi i programi usklađeni sa budžetom i ne smatram da je prekršen zakon - prokomentarisao je Lazić optužbe opozicije.

Sa druge strane po mišljenju Bojana Kocića odbornika DSS ovo nije jedina nepravilnost i kršenje zakona koje skupštinska većina aminuje podizanjem ruke.

Po zakonu o Javnim preduzećima i ustanovama ovi planovi i programi rada su trebali da se usvoje najkasnije do 1. decembra prošle godine, a da se na osnovu njih planira i izdvajanje iz budžeta za narednu godinu. Postvlja se pitanje kako je napravljen budžet i kako su do sada dobijali sredstva ako se nije znao plan i program rada – ističe Kocić.

On napominje da je problem i sa finansiranjem takozvanog Biznis inkubator centra, gde je navodno jedan od osnivača i opština Prokuplje sa udelom od 33 odsto.

Ako im je po planu i programu koji su sami uradili u 2018. godini potrebno 8,6 miliona dinara, kako je moguće da opština opredeli 4, 7 miliona. Voleo bih da mi neko objasni po kojoj logici je to 33 odsto – dodaje Kocić.

Napominje da ovo nije prvi put da skupštiska većina usvoja odluke koje se kose sa logikom ali i sa zakonom, međutim za sada niko od nadležnih ne vidi ili ne želi da vidi sve to kako bi se stalo na put nenamenskom trošenju novca svih građana.

Aktuelnu vlast čine odbaegli članovi DS

Tokom polemike koja se vodila na jučerašnjem zasedanju SO Prokuplje, prednjačila su prepucavanja odbornika Demokratske stranke i nosioca lokalne vlasti u Prokuplju.skupstina7

I dok su jedni druge optuživali za rad odnosno nerad, šef odborničkog kluba DS Gordana Kostić je zamerila svojim bivšim saradnicima "preletanje" u SNS.

Srpska napredna stranka je postala „fabrika za reciklažu demokrstakog otpada“ i to je sramota za ovaj grad. Sramota je da neko ko je bio u vlasti za vreme Demokratske stranke, sada u naprednoj stranci priča o tom periodu kao da su pali s marsa, iako je većina i tada bila na funkcijama – rekla je Kostićeva.

Zanimljiva je bila rasprava i oko dnevnica koje pojedine Ustanove nikada nisu ni smanjile iako su imale preporuku i lokalne samouprave i Vlade Srbije, a neke su sada povećale putne trošove sa dosadašnjih 150 na iznos do neoporezovanog dela od 2.300 dinara. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi