petak, 1. decembar 2017.  09:14h
Pročitano 1914 puta

Demokrate podnele krivičnu prijavu protiv predsednika opštine i odgovornih lica

Zbog odluke da se direktnom pogodbom kupi nekadašnje preduzeće DP „Toplica“, sadašnje DSK “Toplica” na periferiji grada za 38 miliona dinara, Opštinski odbor Demokratske stranke u Prokuplju podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića i drugih odgovornih lica u sistemu lokalne vlasti.

Prazna hala DSK Toplice Prazna hala DSK Toplice foto: arhiva

Demokrate od tužilaštva traže da preispita sve okolnosti koje su dovele do kupovine ovog preduzeća jer kako tvrde postoji sumnja da je tokom ove transakcije zloupotrebljen položaj, prekoračena ovlašćenja i nenamenski potrošen novac iz opštinskog budžeta i samim tim oštetili sve građane opštine Prokuplje.

Kako stoji u obrazloženju podnete prijave, sumnja se da je lokalna vlast u Prokuplju na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Simonovićem putem direktne pogodbe sa privatnim vlasnikom dogovorila kupovinu DSK „Toplica“ za 38 miliona dinara, što je za 14 miliona dinara više od cene za koju je ova nekada uspešna fabrika prodata 2007. godine kompaniji DSK čiji je vlasnik izvesni Zoran Stanovčić iz Herceg Novog (Crna Gora), a o čemu je http://prokuplje.mojkraj.rs/ u ranijem periodu već pisao.Prokuplje slavisa momcilovic odbornik ds foto ljm

Stanovčić je tadašnju „Toplicu“ kupio po ceni od 24 miliona dinara ili oko 295 hiljada evra po tadašnjem kursu, a sadašnja cena u evrima je oko 320.000 evra pa u DS traže od tužilaštva da preispitaju kako su nadležni došli do te cifre, da li je lokalna samouprava uradila procenu, koje godine, kako je i kada došlo do pogodbe i ko je sve učestvovao u odluci da se kupi „Toplica“.

S obzirom da je rečeno da će se ovaj prostor iskoristiti za smeštaj firme JKP „Hammeum“ iz Prokuplja, tražimo odgovor da li je lokalna vlast koja za sebe tvrdi da je odgovorna izradila studiju izvodljivosti, procenu rekonstrukcije, adaptacije i opremanje tog prostora s obzirom da imamo informaciju da su postojeći objekti na toj lokaciji potpuno neupotrebljeni, oronuli i da je potrebno sve graditi iz temelja – pojašnjava predsednik OO DS u Prokuplju Slaviša Momčilović.

Demokrate očekuju da vlast dostavi tužilaštvu i elaborat i procenu koliko će to dodatno koštati investicija osim cifre od 38 miliona, da bi se objekat priveo nameni.

Smatramo da je ovde neko sa namerom ili ne, prekršio zakon te da je sve odrađeno bez valjane dokumentacije i kao odgovorna opoziciona stranka zahtevamo od nadležnog tužilaštva da pokrene istragu i ispita sve navode i okolnosti koje su dovele do kupovine ovog preduzeća i trošenja budžetskih para – rekao je Momčilović. 

On podseća da je lokalna vlast “krijući se iza skupštinske odluke većine odbornika SO Prokuplje”, pomenutu fabriku htela da kupi još 2015. godine ali se iz nekih razloga čekalo do pre nekoliko meseci.

Iz DS najavljuju da će u narednom periodu podneti još nekoliko prijava zbog sumnje da je aktuelna vlast oštetila budžet građana Prokuplja i tražiti od nadležnih institucija da sve provere.

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Komentari  

+1 #11 Миленце 01-12-2017 14:48
Непосредна погодба је средство трговине у ситуацијама кад се исцрпе друга средства продаје, и наравно није противзаконито.
Odgovori
+1 #12 Ivan 01-12-2017 15:12
Citat ivana:
Svi ovi sto podrzavaju sadasnju opoziciju koja manipulise gradjanima nista niisu bolji jer ko malo razuman moze da da podrsku ljudima koji su podstakli radnike na strajk i ako su znali da je protivzakonit i da je otkaz neizbezan jer se zakon mora postovati.

ne brukaj nas Gusko, nije ovde tema strajki. nego nase malverzacije.
Odgovori
0 #13 narod 01-12-2017 15:19
To vam je napreDNO postenje. Svi se oni pozivaju na zakon i sve rade mimo zakona. Za to naravno nikad nisu oni krivi. Uvek je kriv DS. Narod tretirate kao stoku. To se placa, gospodo.
Odgovori
-2 #14 Maca 01-12-2017 15:36
Zalosno i smesno.DS ce da tuzi nekoga?Dajte,molim vas!Oni stalno nekoga tuzajaju,tako da je to normalno.
Odgovori
+3 #15 revizor 01-12-2017 19:14
Citat Ana:
Samo kažete DS i sve vam je jasno.

Samo kažete DS i dobijete sadašnjeg predsednika opštine, načelnika uprave, i još par direktora koji su zaposleni za vreme DS-a.Onda oni pljuju po tom DS-u i sve vam je jasno ko su i šta su.
Mislite li da živite ovde kada padnete sa vlasti?A da, vi već ne živite ovde!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display