sreda, 30. avgust 2017.  14:12h
Pročitano 4506 puta

Pobeda SINDIKATA! Dozvali se pameti, spašena 23 radnika

Iako su tvrdili prvobitnom odlukom da otpuštanjem 23 radnika na neodređeno više od maksimalnog broja koji je propisalo ministarstvo žele da tim radnicima izađu u susret jer imaju para za otpremnine, naknadna pamet lokalne vlasti je da se radnici zadrže a da se za „pare koje oni nisu hteli“ kupe mašine za JKP Hammeum.

Sednica SO Prokuplje Sednica SO Prokuplje foto: arhiva

Zanimljivo je da su eksperti u Opštinskom veću kao što su „stručno i obrazložno“ jednoglasno doneli prvu odluku pre nešto više od mesec dana, sada su ponovo na današnjoj vanrednoj sednici koja je simbolično 13. po redu svi digli ruke za odluku koja je sasvim suprotna od prvobitne.

Saznajemo i da bi nova sednica SO Prokuplje koja će ispraviti prvobitnu nerazumnu odluku lokalne vlasti i verifikovati novu, mogla biti zakazana u petak 01. septembra, što će biti novi trošak za građane opštine Prokuplje jer će morati da se isplate dnevnice odbornicima. Usvojena odluka: Otkaz za 90 radnika, 23 više od norme nadležnog ministarstva

Međutim i dalje je nepoznanica ko u stvari stoji iza lokalne vlasti u Prokuplju, ko „otpušta a nakon toga i spašava radnike“ jer kako nezvanično saznajemo predstavnici sindikata, ili bar jedan od njih je na pregovore predhodnih dana u nekoliko navrata išao u zgradu Apoteke Prokuplje iako tamo bar zvanično ne radi niko ko je zaposlen i odlučuje u lokalnoj samoupravi. Potpisan dogovor o saradnji dva reprezentativna sindikata

Čak je kako saznajemo i prvo obećanje da će broj radnika za otpuštanje biti smanjen stiglo upravo od nadležnih u toj ustanovi koji imaju veze za vrhom prokupačke Srpske napredne stranke, pa se postavlja pitanje šta uopšte odlučuju ljudi u lokalnoj samoupravi koji primaju platu iz budžeta svih građana kada su na funkcijama postavljeni samo da sprovode odluke onih odozgo u bukvalnom smislu te reči.

Bilo kako bilo određeni broj radnika na neodređeno koji ove godine neće dobiti otkaz isključivo zahvaljujući pojedinim sindikatima koji su se pobunili a ne zahvaljujući naknadnoj pameti lokalnih moćnika, bar za sada je spašen i pored činjenice da će do racionalizacije u sistemu lokalne samouprave morati da dođe u narednom periodu. I dalje se čeka odluka, novi rok do kraja nedelje

Ipak, do dana kada će doći novo otpuštanje proteći će mnogo vode Toplicom, pa je to u neku ruku i nada za ove ljude koji su sada spašeni da će možda neko drugi odlučivati o njihovoj sudbini, ali i da će kada dođe vreme za nova otpuštanja sistematizaciju raditi direktori u javnim preduzećima i ustanovama, a ne u krugu nekoliko čoveka Srpske napredne stranke koji sada imaju samo jedan jedini kriterijumu, a to je ko je podoban a ko ne.saopstenje 2

Kako u saopštenju koje je prosleđeno svim novinarima, osim portalu ProkupljeMojkraj, piše samo da se smanjuje sa 90 planiranih na 67 radnika na neodređeno koji će dobiti otkaz, pokušali smo da od predsednika opštine i predsednika Opštinskog veća Aleksandra Simonovića dobijemo odgovor ko je i po kom kriterijumu odlučio koliko će radnika ostati u svakom pojedinačnom javnom preduzeću i ustanovi u gradu, ali se on nije javljao na telefonske pozive.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Komentari  

-2 #21 Goran 30-08-2017 20:07
Budale!
Odgovori
+1 #22 Javna tajna 30-08-2017 20:38
Sugrađani, evidentno je da je način određivanja viška zaposlenih bio vođen nekim ličnim interesima što je i dovelo do ovakve situacije promene prvobitne odluke.
Zapravo, ne postoji nikakva pismena analiza zbog čega je odlučeno kako je odlučeno što je dokaz da se radi po nečijem nalogu, pa se i ne razmišlja, iz jednog se s... ulazi u drugo, veće.
Pa pogledajmo samo opštinsko Sopštenje za medije i sve vam je jasno.
U njemu se tvrdi da je razlog za izmenu prethodne odluke RAZGOVOR sa zaposlenima u sistemu lokalne samouprave I KONSULTACIJE sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.
Pa gde to ima molim vas!?
U zdravom domaćinstvu se prvo dogovara pa se radi a ne radi pa se dogovara.Valjda se pre donošenja jedne ovako jako važne odluke prvo razgovara i konsultuje, rade finansijske i druge analize (koliko znam za to primate platu) pa tek onda odlučuje.
Ma kome ja to pričam "Što se krivo rodi, vrijeme ne ispravi!"
Radnici samo napred! Hvala.
Odgovori
0 #23 Milan 30-08-2017 21:19
Lokalna samouprava je na ovaj nacin izasla u susret radnika,kao sto je i do sada radila,i mislim da kada je ova tema u pitanju,nema mesta politickog prepucavanja.
Odgovori
0 #24 Milance 30-08-2017 22:19
Citat Milan:
Lokalna samouprava je na ovaj nacin izasla u susret radnika,kao sto je i do sada radila,i mislim da kada je ova tema u pitanju,nema mesta politickog prepucavanja.

cccccccc Milance kralju, javi se sutra da te vodim na pice sinko. Ubi se od smeha.
Odgovori
-1 #25 Privatnik 31-08-2017 08:46
Citat Milan:
Lokalna samouprava je na ovaj nacin izasla u susret radnika,kao sto je i do sada radila,i mislim da kada je ova tema u pitanju,nema mesta politickog prepucavanja.

Dečko, koliko god da te plaćaju ovi napredni, imaš od mene crvenu za komentar. Stvarno si ozbiljno poremećen, mada ja sam siguran da se šališ.
Odgovori
-3 #26 Nenad 03-09-2017 11:22
U bunkeru se posle duzeg vremena nije igrala ŠOTA!
Veliko hvala i Vanji i Bobanu, ipak ste vas dvojica pokrenuli sve ovo, i nadam se da se ovde nece stati...
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00