subota, 23. septembar 2017.  11:23h
Pročitano 1082 puta

Izložba starih fotografija o Prokuplju

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, narednih mesec dana otvorena je izložba starih fotografija o Prokuplju, koje je pribavio i arhivirao a pre smrti i poklonio muzeju jedan od najboljih prokupačkih novinara, nekadašnji urednik Politike, jedan od osnivača i urednik Topličkih novina, urednik niških Narodnih novina i dr., Slobodan Nestorović (1921. – 1981.).

Izložba starih fotografija u Narodnom muzeju Toplice Izložba starih fotografija u Narodnom muzeju Toplice ljubiša mitić

Na fotografijama koje su izložene mogu se videti detalji sa početka nastanka današnjeg Prokuplja, ali i mnogi detalji koji bi se zaboravili da nije tih slika.

Materijal, odnosno fotografije i arhivsku građu Nestorović je prikupljao obilazeći posle Drugog svetskog rata razne istorijske arhive širom Srbije.Nestorovic Slobodan Baja 1

Zanimali su ga počeci nastanka grada a u prilog tome ide i činjenica da je napisao i prvu knjigu o istoriji Prokuplja, koja je i danas uzor svim istoričarima.

Ovo je na neki način dug muzeja ka jednom od naših najvećih darodavaca, koji je čitavu svoju arhivu u kojoj su bile na hiljade fotografija i raznih dokumenata o istoriji grada poklonio nama – tvrdi direktor prokupačkog muzeja Darko Žarić.

On kaže da je ovaj kolekcionar i sam za života priredio sličnu izložbu 1970. godine pod nazivom “Prokuplje nekad i sad”.Prokuplje centar 1912

Izložba se priređuje u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", i sadrži šezdesetak fotografija iz najstarijeg perioda Prokuplja i Toplice, ali i deo za vreme i posle Drugog svetskog rata, gde se mogu videti delovi starog grada, razni spomenici, tadašnje istaknute ličnosti i td.centar sa magarcem

Inače, Slobodan Nestorović, koji je završio Visoko novinarsko – diplomatsku školu i gotovo čitav život posvetio novinarstvu, u Politici je radio prvo kao dopisnik a zatim urednik rubrike “Politika pre 50 godina” do svoje smrti. Nosilac je Partizanske spomenice, Ordena za hrabrost, Medalje za hrabrost i dva Ordena rada. 

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display