utorak, 22. avgust 2017.  12:01h
Pročitano 430 puta

Prokupački muzej započeo proces digitalizacije

Kako bi svoj rad, postavke i aktivnosti približili široj javnosti, Narodni muzej “Toplice” u Prokuplju započeo je proces digitalizacije koji rade u saradnji sa matematičkim Institutom u Beogradu i Elektronskim fakultetom u Nišu.

Izložba u Narodnom muzeju Toplice Izložba u Narodnom muzeju Toplice foto: arhiva

Direktor Muzeja Darko Žarić ističe da je proces digitalizacije muzeja neophodan, jer kako tvrdi svaki posetilac pre nego što dođe da poseti ovu ustanovu želi da se inforniše putem interneta o aktuelnim, sadržajima i dešavanjima u njoj.

Institut je napravio projekat 3D skeniranja najznačajnijih predmeta iz Pločnika koji je proširen skeniranjem najvažnijih predmeta iz arheološke zbirke. U projekat je uključen i Elektronski fakultet iz Niša, tako što  njihovi stručni saradnici rade virtuelnu prezentaciju postavki Narodnog muzeja Toplice i arheo-parka Pločnik – rekao je Žarić.Izlozba Bg

On podseća da je prokupački muzej ove godine imao dve značajne postavke u Palati Srbije tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a reč je o najznačajnijim delovima i momentima iz zbirki sa arheološkog nalazišta Pločnik povodom 90 godina od otkrića, kao i postavke „Toplički ustanak 1917.“ u čast 100 godina od izbijanja Topličkog ustanka. 

 

                                                                                     

 

 

 

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Komentari  

0 #1 Tomica Stevanović 31-08-2017 20:01
Posle digitalizacije dođe i onlajn video poseta gde svaki posetilac sam upravlja kamerom i obilazi muzej.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00