četvrtak, 4. avgust 2016.  13:50h
Pročitano 804 puta

Gordani Đilas prestižna „Drainčeva nagrada“

Ovogodišnja "Drainčeva nagrada" za poeziju koju dodeljuje Narodna biblioteka „Rade Drainac“ u Prokuplju pripala je Gordani Đilas za zbirku pesama „Sever, udaljen zvuk“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Žiri u sastavu Goran Maksimović, Živorad Nedeljkovići Dragan Barjaktarević je svoju odluku obrazložio time da je pesnikinja Gordana Đilas, poznata kao jedna od najznačajnijih savremenih stvaralaca na srpskom jeziku sa poetikom koja se naslanja na pesničke tokove bliske lirskim opredeljenjima Radeta Drainca.

Po konkursu za „Drainčevu nagradu“ pristigle su 52 knjige poezije objavljene u 2015. godine na srpskom govornom području. Stručni žiri je suzio izbor na 10, a među njima na kraju izabrao knjigu pesama Gordane Đilas. Pesnikinja je izrazito samostalna i duboko uronjena u najsloženije tajne čovekovog bića, zahvaljujući čemu ostvaruje harmoniju između unutrašnjih lirskih uvida i stvarnosti, iskazanu bogatim pesničkim jezikom – obrazložio je odluku član žirija Dragan Barjaktarević.

Prema njegovim rečima, nagrada će dobitnici biti uručena na 47. po redu Drainčevim susretima pesnika, koji se u Prokuplju i Toplici održavaju od 29. do 31. avgusta ove godine.

Očekuje se da susrete posete i neki od  dosadanjih dobitnika ovog velikog priznanja za poeziju.

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display