sreda, 6. decembar 2017.  15:20h
Pročitano 1037 puta

Nepravosnažno osuđena grupa koja je krala bakarne biste sa grobova

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Prokuplju, na po dve godine zatvora osuđeni su Ismail. K (45) iz Niša i Emil I. (28) iz Donje Studene kod Niša zbog krivičnog dela teške krađe, jer je tokom postupka utvrđeno da su tokom 2011. godine sa više grobnih mesta u opštini Žitorađa krali bakarne biste pokojnika.

Deo prokupačkog groblja Deo prokupačkog groblja foto: arhiva

Okrivljeni će na ime sudskih troškova morati da plate i 174.650,00 odnosno 128.900,00 dinara.

Tokom ovog postupka, optuženi su i saizvršioci koji su dogovorili i otkupili biste na privatnom otpadu sekundarnih sirovina u Aleksincu, ali su oni oslobođeni jer su za isto delo ranije osuđeni pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu.

Ismail K. i Emil I. su krajem 2011. godine na seoskom groblju u selu Dubovo u opštini Žitorađa ukrali dve nadgrobne biste skinute sa grobova pokojnika, a nekoliko dana nakon toga na groblju u Žitorađi ukrali još šest bronzanih bista čija je procenjena ukupna vrednost preko milion dinara - piše između ostalog u prvosteoenoj presudi.

Kako saznajemo tokom sudskog postupka, okrivljeni su priznali da su ukrali biste pokojnika koje su nakon toga prevezli na skriveno mesto, odakle su ih kasnije prodali otpadu u Aleksincu.

Klupko ove kriminalne grupe je počelo da se razmotava kada su ukrali bakarne biste u selu Medoševac kod Niša, nakon čega je niška policija operativnim radom pronašla sve ukradene biste u aleksinačkom otpadu a koje su već tada bile potpuno oštećene.

Sud u Nišu je 2012. godine osudio saizvršioce Dejana V. iz Niša i Bojana F. iz Aleksinca na po dve godine zatvora, pa su oni oslobođeni u prokupačkom sudskom postupku.

Čest slučaj sknavljena grobova

Inače, ovo nije prvi put da se skrnave grobovi na grobljima širom svih opština Topličkog okruga, Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi.

Uglavnom se sa nadgrobnih spomenika kradu bakarne biste, slova, mesingani delovi pa čak i mermerne ploče.

Veliki problem je činjenica da su sva seoska groblja neobezbeđena i uglavnom su na rubu ili van sela pa su laka meta, a na milost i nemilost lopova su i grobna mesta u pomenutim gradovima jer su i ona nezaštićena, naročito tokom noći. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi

  • 1
  • 2