sreda, 1. avgust 2018.  16:34h
Pročitano 2547 puta

Posle višnje i šljiva! Kvalitet dobar, cena ispod očekivane

Nakon što je ovogodišnji rod višnje otkupljen po sramno niskoj ceni od svega 25 dinara po kilogramu od čega je više od pola išlo beračima, poljoprivrednike sa teritorije prokupačke opštine ali i čitavog Topličkog okruga čeka nova "pljačka", ovoga puta za otkup šljive čija će cena prema nezvaničnim informacijama biti od 10 do 12 dinara po kilogramu.

Šljiva stenlej ove godine dobrog kvaliteta Šljiva stenlej ove godine dobrog kvaliteta ljubiša mitić

Vremenske prilike su ove godine bile povoljne, pa je kvalitet najzastupljenije sorte "stenlej" među najboljim u poslednjih desetak godina, što znači da će natkupci po svemu sudeći enormno zaraditiove na znoju seljaka jer će otkupiti šljivu po tri puta manjoj ceni od prošlogodišnje koja je bila preko 40 dinara, a uz to je i bila mnogo lošijeg kvaliteta.

Ono što je karakteristično je i da za sada nema otkupa, iako je ranijih godina u ovom periodu već uveliko trajala berba, pa je pitanje kome ide u prilog da se dodatno unište seljaci, koji će zbog niske otkupne cene poljoprivrednih proizvoda imati problem kako da finansijski prežive, jer za razliku od njih, država je na svim nivoima svoje usluge povećala i pooštrila kriterijum naplate dažbina pa će većina sa zebnjom u narednom periodu isčekivati sudske izvršitelje na vrata.

slive manja

Informaciju zašto će se ove godine šljiva otkupljivati po sramno niskoj ceni, niko od većih otkupljivača nije želeo da potvrdi ili demantuje, ali ratari već sada kažu da se priprema novi udar na njihove finansije i egzistenciju, jer kako tvrde, nakon višnje monopolisti sada žele i šljivu da im uzmu za male pare.

Nadali smo se da će se mala cena otkupa višnje nadomestiti time što će bar cena šljive, koja je ove godine odličnog kvaliteta ako ništa, ono bar biti realna. Međutim, izgleda da će većina ovogodišnjeg roda umesto kod otkupljivača završiti u kazan za rakiju – kaže poljoprivrednik koji ima oko 2 hektara pod šljivom "stenlej".

Inače, prema dostupnim podacima pod zasadom šljive na teritoriji prokupačke opštine ima preko 2.000 hektara, a u proseku se godišnje otkupi preko 2.561 vagona šljive.

Najzastupljenija sorta je "stenlej", dok su zasadi "čačanske lepotice", "čačanske rane" i "čačanske rodne" zasađeni na manjim površinama.

Procena je da će prosečan rod šljive ove godine biti od 10 do 15 tona po hektaru.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display