sreda, 20. jun 2018.  13:40h
Pročitano 4698 puta

Hvala Vučiću, imamo najjeftiniju višnju u regionu!

Iako proizvođači sa teritorije prokupačke opštine muku muče da predaju i oberu ovogodišnji rod višnje jer po ceni od 30 dinara za kilogram ne podmiruju ni osnovne troškove proizvodnje zbog čega je nezadovoljstvo kulminiralo i mnogi najavljuju da će nakon berbe povaditi svoje zasade, lokalna samouprava u Prokuplju će i ove godine organizovati manifestaciju "Dani višnje" i Toplički sabor višnjara, koji će se održati od 6. do 8. jula u Prokuplju i Velikoj Plani.

Ovogodišnji rod višnje Ovogodišnji rod višnje foto: arhiva lj.m.

Opština koja je obezbedila rad za najmanje protivgradnih stanica od svih koje pokriva Radarski centar u Kruševcu, samo sedam od dvadesetak predviđenih jer navodno “neće da krše zakon”, što znači da ostalih desetak lokalnih samouprava radi protivzakonito i ove godine će organizovati paradu kiča i šunda gde će biti svi koji nemaju veze sa proizvodnjom, jer proizvođači, bar oni koji žive od voćarstva i ne bave se politikom a nisu ni članovi SNS, neće prisustvovati manifestaciji.

Za to vreme, štete od grada višestruko premašuju iznos koji treba izdvojiti za rad protivgradnih strelaca, a to su na svojoj koži već osetili meštani nekoliko podjastrebačkih sela čija su polja ostala nezaštićena pa je grad obrao letinu pre vremena.

pocela berba visnje u Toplici 2

Problem je, tvrde u kruševačkom Radarskom centru, naročito izražen od prošle godine, od kada je lokalna samouprava prestala da izdvaja dodatna sredstva za rad tih strelaca, a mnoge protivgradne stanice su zapuštene i potpuno su neupotrebljive.

I dok je kako kažu voćari u prokupačkim selima manifestacija "Dani višnje" prvobitno osmišljena da promoviše značaj proizvodnje ove kulture, privuče investiture i hladnjačare, ali i da skrene pažnju na uzgoj i brend višnje u Topličkom kraju izgubila na značaju pa je tvrde i ove kao i poslednjih godina besmislena njena organizacija, u lokalnoj samoupravi koja je glavni sponzor i pokrovitelj manifestacije kažu da je važno da se bez obzira na okolnosti ona ipak organizuje i time nastavi tradicija.

Tako će „Dani višnje“ početi 6. jula otvaranjem izložbe poljoprivrednih mašina i opreme u dvorištu Srednje poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju.

Nakon izložbe poljoprivredne mehanizacije, planirano je svečano otvaranje u jednom prokupačkom restoranu gde će biti održana i stručna predavanja iz oblasti proizvodnje višnje. Ove godine poljoprivredni proizvođači će imati priliku da se upoznaju sa novinama u selekciji oblačinske višnje i savremenim rešenjima za berbu koštičavog voća, kao i o zaštiti biljaka i čoveka u poljoprivrednoj proizvodnji. Predavači su eminentni stručnjaci iz ovih oblasti, dr Dragan Nikolić, dr Miroslav Ivanović i profesor Radomir Mrvaljević – rekao je zamenik predsednika opštine Prokuplje i predsednik Organizacionog odbora Miroljub Paunović.

Sastavni deo ove manifestacije je Sajam proizvoda od višnje, meda i etno proizvoda, a biće organizovan izbor najboljih proizvođača višanja, najuređenijeg dvorišta, kao i izbor Mis višnje.

U muzičkom delu manifestacije nastupiće pevač Čeda Marković uz orkestar Doma kulture Prokuplje.

Inače, rod višnje je veliki i nešto iznad proseka, pa jedan hektar “daje” i preko 10 tona ovog voća.

Druge opštine odustale

Za razliku od Prokuplja koje “drži do tradicije”, u opštini Merošina gde su proizvođači takođe razočarani otkupnom cenom od 30 dinara po kilogramu, ove godine će izostati slavlje u čast ovog voća.

“Dani višnje” koji je trebalo da budu održani proteklog vikenda otkazani su zbog, kako kažu organizatori, velikog nezadovoljstva i u situaciji kada skoro svi u Merošini negoduju zbog višnje, besmisleno praviti zabavnu manifestaciju u njenu čast.

Proizvođači po kilogramu gube najmanje 10 dinara

Otkupna cena višnje je 30 dinara, a kako tvrde stručnjaci cena proizvodnje kilograma višnje je 40 dinara, što znači da se po svakom kilogramu gubi 10 dinara.

Samo za berbu se plaća 15 do 20 dinara, a đubrenje, prskanje, zaštita, obrada, rezidba i ostalo koštaju još oko 18 i 19 dinara, uključujući i osiguranje.

Tako je ukupna cena da se proizvede kilo 40, a dobija se 30 dinara. Kako je berba već počela voćari ne mogu da čekaju, te su stavljeni na milost i nemilost onih koji odlučuju o ceni.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi