četvrtak, 31. januar 2019.  09:45h
Pročitano 4986 puta

Zabrana zapošljavanja? Još jedan prokupački naprednjak dobio posao vozača saniteta!

Nakon što je sredinom 2018. godine u prokupačkoj bolnici posao vozača saniteta na neodređeno vreme dobio aktuelni predsednik skupštine i lokalni funkcioner Srpske napredne stranke u Prokuplju Dejan Lazić, koji je odmah nakon toga zamrzo to radno mesto i vratio se u fotelju predsednika, pre nekoliko dana još jedan naprednjak dobio je identičan posao i radno mesto vozača saniteta u ovoj ustanovi.

Sanitet prokupačke bolnice Sanitet prokupačke bolnice foto: arhiva lj.m.

Ovoga puta uhlebljenje u bolnici o trošku građana, od desetak prijavljenih kandidata, kao najbolji na konkursu izabran je odbornik SNS Vladimir Spasić. 

Konkurs je raspisan sredinom decembra prošle godine, a zanimljivo je da u dokumentaciji nije trebalo podneti uverenje da kandidat nije osuđivan i uverenje da se ne vodi krivični postupak, iako je u ranijim konkursima to traženo kao deo dokumentacije, a direktorka bolnice Snježana Arsić kaže da je to izbačeno jer i nije potrebno po zakonu.

Arsićeva tvrdi da je sve urađeno po propisima i Posebnom kolektivnom ugovoru,  na osnovu koga se i rukovodilo prilikom raspisivanja konkursa.

Mi u našim opštim aktima nemamo nikakvih obaveza  da tražimo takav dokument po konkursu, niti nam Kolektivni ugovor to traži. Nismo u obavezi da to tražimo – rekla je direktorka Arsić.

Ističe da su u ranijim konkursima te stavke bile nasleđene, ali je sada to izbačeno jer "za tim nema potrebe".

U ministarstvu ćute o konkursu

Pojašnjenje nismo dobili ni iz nadležnog Ministarstva zdravlja, gde su na pitanje da li su ova uverenja neophodna u konkursnoj dokumentaciji, odgovorili  da „konkurse raspisuju zdravstvene ustanove, i to u skladu za vazećim Zakonima i propisima”.

Kada smo u telefonskom razgovoru sa predstavnikom Službe za saradnju sa medijima tražili pojašnjenje i konkretan odgovor, ponovo je zatraženo da se pisanim putem obratimo, što je i urađeno.

Međutim, nakon toga nikakav odgovor nije stigao, niti se osoba koju smo kontaktirali na broj telefona sa sajta Ministarstva zdravlja odgovarala na brojne telefonske pozive predhodnih dana.

U zakonu nejasno, pravnici zbunjeni

Konkretan odgovor da li su u konkursnoj dokumentaciji obavezna pomenuta uverenja, nismo uspeli da saznamo ni od advokata koji se bave radom i radnim odnosima.

Logično je da bi u konkursnoj dokumentaciji trebalo da se traže i ta uverenja, jer bi u suprotnom mogao da konkuriše neko ko je u predhodnom period prekršajno ili krivično kažnjavan upravo zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. Kako će komisija znati koga prima, ako nema zvaničnih dokumenata – kaže jedan prokupački pravnik kome su rad i radni odnosi specijalnost.

Međutim, ni on nije mogao da objasni u kom zakonu i članu piše šta je pored opštih, potrebno da se u konkursu za prijem radnika traži od posebnih uslova.

Zabrana zapošljavanja ne važi članove SNS i njihove funkcionere

Inače i pored zvanične zabrane zapošljavanja u državnim i javnim ustanovama, za poslednjih 6 meseci, pored Spasića, čak 3 visoka funkcionera loklane gradske vlasti iz Srpske napredne stranke, zaposlilo se na neodređeno u državnim zdravstvenim ustanovama u Prokuplju i to kao nemedicinski radnici.

Najpre je predsednik gradske skupštine, Dejan Lazić dobio posao vozača saniteta u bolnici u Prokuplju tako što je koristeći „rupe u zakonu“, na nekoliko dana zamrzo funkciju, potpisao ugovor za vozača na neodređeno pa odmah nakon toga zamrzo to radon mesto i ponovo se vratio u fotelju predsednika skupštine, a čitava “rokada” je urađena za samo 2 radna dana, od petka do nedelje.

Pre 2 meseca njegov zamenik Nikola Hadži Lazić kao i sekretar Skupštine Saša Anđelković dobili su stalni posao u Domu zdravlja u Prokuplju.

I dok je Anđelković sa završenim pravnim fakultetom na račun države i svih građana dobio posao na neodređeno kao pravnik, njegov kolega Hadži Lazić je sa diplomom  menadžera stečenoj na Univerzitetu “Union-Nikola Tesla” u Beogradu, zaposlen na random mestu "inženjer za računarske mreže".

Uz to, Hadži Lazić i danas obavlja funkciju zamenika predsednika skupštine sa 30% radnog vremena, dok je Anđelković na poslednjoj gradskoj Skupštini podneo ostavku na mesto sekretara “iz ličnih razloga”.

Na oba oglasa po konkursu za dva radna mesta koji je raspisan 15. novembra 2018. prijavilo se ukupno 19 kandidata, ali je direktorka Doma zdravlja dr Slavica Momčilović odlučila da su baš ova dva lokalna funkcionera i člana prokupačke Srpske napredne stranke najbolja od svih prijavljenih.

Ona nije videla ništa neobično u činjenici da je za radno mesto “inženjera za računarske mreže” zaposlila menadžera. 

Autor:  Južne vesti, Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display