subota, 26. januar 2019.  11:58h
Pročitano 2386 puta

Hitna i vatrogasci celu noć izvlačili pacijenta iz zavejanog sela

Skoro 10 sati je trajala drama i izvlačenje pacijenta iz zavejanog prokupačkog sela Tovrljane, kada se na 2 kilometra od njegove kuće zaglavila najpre ekipa Hitne službe, a zatim i vozilo vatrogasaca, koji su sinoć oko 20 sati nakon poziva, krenuli da ukažu pomoć 81-godišnjem meštaninu. Selo Tovrljane je udaljeno tridesetak kiometara od Prokuplja, a sve vreme duvao je jak vetar i padao sneg.

Spašavanje pacijenta u Tovrljanu Spašavanje pacijenta u Tovrljanu privatna arhiva

Medicinska ekipa je uz asistenciju vatrogasaca morala deo puta da prepešači da bi stigla do kuće pacijenta nakon što su mu ukazali neophodnu lekarsku pomoć i dali određenu terapiju, a zatim su ga na ćebetu vukli do svojih vozila kako bi bio transportovali do prokupačke bolnice.

Ono što je najvažnije za sve nas je da je pacijent u stabilnom stanju i da smo i pored mnogo muka i problema na kraju uspeli da ga prebacimo do bolnice. Poziv u Hitnoj službi prokupačkog Doma zdravlja je stigao oko 20 časova, mislim da je zvao čovek iz Beograda koji je prijavio da je pacijentu u selu Tovrljane neophodna medicinska pomoć. Odmah smo krenuli, a sa nama je krenulo i jedno vozilo vatrogasne službe – kaže doktor Petar Vesović, koji je sinoć bio dežurni lekar.

Dodaje da su na pojedinim delovima puta sneg i nanosi bili visine i preko jedan metar, a nekoliko puta su vatrogasci sklanjali polomljena stabla drveća koja su blokirala deonicu puta.

Na oko 2 kilometra, naše vozilo a zatim i terensko vozilo vatrogasaca ostalo je zaglavljeno u snegu. Dalje nismo mogli, a kako nismo znali u kakvom je stanju pacijent, odlučili smo da bez odlaganja krenemo peške do njegove kuće. Sve vreme duvao je jak vetar i padao je sneg, a bilo je i izuzetno hladno. Najvažnije je ipak da kada smo stigli, pacijentu je ukazana pomoć a zatim je uz konsultacije sa vatrogascima doneta odluka da ga na ćebetu, odvučemo do zaglavljenih vozila jer druge alternative nije bilo, a nismo mogli ni da ga ostavimo u kući u kojoj je živeo sam – ističe doktor Vesović.

Tada su vatrogasci u međuvremenu pozvali još jednu ekipu iz Prokuplja i zahvaljujući njihovom naporu i požrtvovanju, jer su starca umotanog u ćebetu vukli oko dva kilometra na snegu čija je visina negde bila i do metar, uspeli su da stignu do vozila.spasavanje pacijenta 2

Međutim, drami tu nije bilo kraja, jer nije bilo načina da se vozilima okrenu i izvuku se iz snega kako bi se vratili.

Vatrogasci su ipak nekako uspeli da svoja dva vozila pokrenu i izvuku, u njima je prebačen pacijent i medicinska ekipa do Prokuplja, dok je terensko vozilo hitne ostalo zaglavljeno.

Pacijent je smešten na Odeljenje urgentne medicine i nije životno ugrožen, a čitava akcija njegovog spasavanja i pružanja lekarske pomoći trajala je sinoć od 20 do jutros u 6 časova, kada se ova hrabra i humana ekipa medicinskih radnika, ali i prokupačkih vatrogasaca vratila. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display