ponedeljak, 31. decembar 2018.  15:41h
Pročitano 5665 puta

Nezadovoljni premeštajem, policajci za 5. januar najavljuju protest

Nezadovoljni preraspodelom radnih mesta i činjenicom da će svoj posao obavljati mahom na području PU Niš, ali i mestima udaljenim i do 70 kilometara od Prokuplja, grupa policajaca okupila se ispred zgrade prokupačke policije gde su uz podršku članova i predsednika Policijskog sindikata Srbije  Veljka Mijailovića pokušali da animiraju javnost i ukažu na po njima nezakonitu peraspodelu radnih mesta koja se obavlja na području ove policijske uprave. Zbog nesaradnje i odsustva dijaloga, predstavnici Policijskog sindikata su za 5. januar zakazali protest ispred policije.

Članovi PSS u Prokuplju Članovi PSS u Prokuplju ljubiša mitić

 

Oni su ranije danas tražili prijem i razgovor sa načelnikom policije Nenadom Kaličaninom, međutim on je hteo da primi samo prokupačke policajce, a od predstavnika sindikata tražio da se pismeno obrate i napišu o čemu bi razgovarali, što su oni odbili.

I pored činjenice da je pregovarao sa policajcima oko prijema, novinarima je na ulazu u policijsku stanicu dežurni policajac rekao da je načelnik van zgrade i da ne može da da izjavu, a na pitanja koja smo poslali na meil policije, do pisanja teksta nije stigao odgovor.

Inače 7 od ukupno 16 policajaca iz Prokuplja još uvek nije potpisalo prelazak na nova radna mesta, jer su njihova rešenja kako kažu nezakonita, odrađena u Nišu i u njima nema jasno napisanog pravnog leka u koliko žele da se žale.

Radi se o policajcima koji imaju preko 20 godina službe u Prokuplju, a sada su dobili premeštaj bez rešenja i obrazloženja. Da bi smo prešli iz jedne u drugu policijsku upravu, moramo da dobijemo najpre premeštaj, odnosno rešenje u kome postoji pravni lek, odnosno žalba, što u ovom slučaju niko od nas nije dobio – tvrdi predsednik sindikalne grupe PSS u Prokuplju, Vladica Nikolić.

On kaže da je jutros izašao iz noćne smene, a da je već sutra njegovo novo radno mesto Svrljig.

Među policajcima ima i onih kojima je ostalo dve do tri godine do penzije, a okupljeni sumnjaju da je nova sistematizacija u stvari paravan za nova  stranačka zapošljavanja u policiji i pored zabrane.

Predsednik PSS Veljko Mijailović podseća da su okupljanju ispred prokupačke policije predhodili višemesečni bezuspešni pregovori sa kabinetom i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

Iako nam je ministar Stefanović obećao da će rešiti problem, do danas se nastavlja grubo kršenje zakona. Očigledno da ministar ima preča posla i da je ovih dana na relaciji sa direktorom policije oko smene šefa kabineta direktora policije, ali je to već druga tema. Ono što obeležava rad Stefanovića je konstantan pritisak na policajce, strah koji se uvukao kod kolega, zahtev da se ne mešaju u svoj posao i konstantne analize bez konkretnog rada na terenu – rekao je Mijailović između ostalog, a kompletnu izjavu možete videti ovde.

On dodaje da će PSS zaštititi svoje članove, te da je policija tu da sprovodi, a ne da krši zakon Srbije.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display