petak, 23. novembar 2018.  11:13h
Pročitano 4269 puta

Predsenik Nezavisnog sindikata: Turističko sportska organizacija na staklenim nogama, u ustanovi potpuni "javašluk"

Niz nepravilnosti, od stranačkog zapošljavanja na određeno ili neodređeno, prijema radnika mimo zakona i saglasnosti nadležnih, do kako kaže „sulude racionalizacije i smanjenja  zaposlenih u kojoj su otpuštene sve čistačice Turističko sportske organizacije u Prokuplju“, samo su neke od tema o kojima je na konferenciji za novinare ukazao Vanja Stojanović, predsednik Nezavisnog sindikata ove ustanove.

Sportska hala u Prokuplju Sportska hala u Prokuplju foto: arhiva lj.m.

Stojanović naglašava da je zabrinut za budućnost TSO, jer vlada „potpuni javašluk“, ustanova gotovo da nema sopstvenih prihoda, pa opstanak i funkcionisanje zavisi isključivo od nadležnih u lokalnoj samoupravi, koja na razne načine prebacuje finansijska sredstva kako bi se finansirali troškovi i održavanje.

Ovakvo stanje je dugoročno neodrživo, firma je ogroman gubitaš a i pare koje „zaradimo“ se u stvari prebacuju iz opštinskog budžeta. Praktično, sem prodatih karata od ulaznica za bazen, koje su zanemarljive u odnosu na godišnje rashode, mi nemamo druge prihode. I ono što zaradimo je u stvari novac iz gradske kase, koje lokalna vlast u većini slučajeva uz pomoć sportskih klubova prebaci na račun TSO – tvrdi Stojanović.

Podseća da je kao predsednik sindikata u više navrata u predhodnom periodu kritikovao odluke sadašnjeg direktora Bratislava Lukića, a da je tokom prošlogodišnjeg smanjenja broja radnika kada su otkaz dobile čistačice koje su bile zaposlene na neodređeno i sam kao predsednik sa još 3 članice sindikata dobio otkaz ugovora.

Otkaz je nešto kasnije poništila nadležna Inspekcija ministarstva rada, a konačnu reč spora daće nadležni sud gde je proces u toku.

Umesto da se troškovi firme smanje i da se pokrene inicijativa da se nešto korisno uradi i da se pokuša osposobljavanje kako bi TSO poslovao na zdravim osnovama, sadašnji direktor koristeći dnevno političku situaciju i pripadnost vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da se obračuna sa neistomišljenicima i svima koji ukažu na nezakonite radnje koje se dešavaju u firmi – dodaje Stojanović.

Uz konstataciju da su o svim „zakulisnim“ radnjama obavešteni nadležni državni organi i da očekuje da će oni odraditi svoj deo posla i ispitati nepravilnosti na koje je ukazao, Stojanović podseća da je već podneo nekoliko prijava tužilaštvu i očekuje da se ispita kako je radnik koji duže od 3 meseca nije dolazio na posao primao platu, zbog čega je sekretarica TSO potpisala sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom i čime je nedvosmisleno potvrđeno da je oštećen budžet, ali da niko nije ogovarao za štetu koja je naneta TSO.

Osim toga, Stojanović sumnja da je direktor Lukić prekoračio svoja ovlašćenja tako što je kako tvrdi „izdao deo prostora na Gradskom bazenu za postavljanje zabavnih igara privatnom licu bez licitacije“, ali i tokom nedavnog potpisivanja sporazuma sa privatnim licem kome je isplaćeno 590. 000 za zakup soba po nekom ranijem ugovoru, iako te sobe predhodnih godina nisu ili su vrlo malo korišćene.

Stojanović najavljuju i nove podatke koje se tiču nepravilnosti u TSO, kao i moralnom kredibilitetu sadašnjeg direktora o čemu će javnost biti obaveštena nakon prikupljanja svih informacija.

Odgovarajući na iznesene sumnje, Lukić je naglasio da je krivična prijava protiv sekretarice TSO odbačena, te da on kao direktor nije imao elemenata da pokrene postupak u firmi, da je mobilijar uzet od privatnog lica i da su to posetioca bazena koristili bez naknade kao i da nije bilo zarade od toga, a da je po ranijem ugovoru o zakupu soba on potpisao sa vlasnikom sporazum kako bi smanjio toškove firme jer je dug bio mnogo veći od 590.000 te da se isplaćuje u tri rate, čime su smanjeni troškovi sudskog postupka, kamate i ostalih troškova.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

+3 #51 Kesić 25-11-2018 00:10
SVE POŠLO OD K....,I SVE OTIŠLO DO K......BUDALA;BUDALA;BUDALA.
Odgovori
+4 #52 Napudjene sindikalke 25-11-2018 07:52
I mi blesave,odbismo nepristojnu ponudu na dočeku NOVE 2017,i od tad n...... Svako jutro idemo na Beli Kamen peške jer nam prevoz nije omogućen.Ako kao što se priča otvorimo objekat na RADAN planini,verovatno će i tamo da nas pošalje.Nevidjeni mobing,a da smo prihvatile ponudu drugačije bi sve bilo.
Odgovori
+5 #53 BOT 25-11-2018 08:00
E,moj DARKO ko sa DETETOM legne UPIŠAN ustaje,ali nama je najvažnije da je MALI poslušan,a što će na kraju da najebe sam je kriv.
Odgovori
+5 #54 Inspektor LAKI 25-11-2018 08:09
I ja sam davao izjave zbog ove ustanove,više sigurno neću da slušam političare kad idem u kontrolu,ja sam se opametio,zamalo da naj.... što ih posluša;mada su mi pomogli oko sina.
Odgovori
+3 #55 MEČKA 25-11-2018 08:18
Moj ti savet beži odatle BALE nisi ti za to mesto,će najebeš grdje od mene,jako mi je žao što sam te ja namestio na to mesto zbog mene,a ti ćeš da najebeš zbog sebe i svoje sujete,a naročito zbog Austriskog kancelara SEBASTIJANA K....
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display