petak, 12. oktobar 2018.  17:10h
Pročitano 2354 puta

Otkriven spomenik Gvozdenom puku, Brnabić poručila prištinskim vlastima da se "okanu delova Srbije"

U prisustvu velikog broja građana iz čitavog Topličkog okruga, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović otvorili su Spomen park u okviru koga je napravljen spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, pripadnicima takozvanog Gvozdenog puka.

Otkrivanje spomenika junacima Gvozdenog puka u Prokuplju Otkrivanje spomenika junacima Gvozdenog puka u Prokuplju ljubiša mitić

Naglašavajući da se sloboda jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću i da se Srbija danas bori za mir, te da nema pravo da se "igra sa bilo čijom glavom", premijerka Strbije Ana Brnabić je govoreći na centralnoj državnoj manifestaciji obeležavanja 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, okupljenima poručila da Srbija danas brani slobodu “svakim putem koji izgradi, fabrikom koju otvori, svakom školom, bolnicom, bebom, mladom osobom kojoj se da razlog da ostane na svom ognjištu”, baš kao i uspehom sportista ili mladih matematičara i fizičara i svakom inovacijom koja se napravi u Srbiji u slobodi i miru.Ana brnabic 2

Podsetila je da je Srbija u tom period ostala bez trećine muških glava i da su se danas vremena promenila, te da se danas u našoj zemlji poštuje različitosti, brane principi, pomaže drugima i da je Srbija "jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra".

Kada stanemo ovde, pred ovaj spomenik, slavu, hrabrost i žrtvu, pred živote položene da bi mi imali slobodu i mir, ko od nas ima pravo da ne pokuša da ne da sve od sebe i ne uradi nešto, za Srbiju, svoju porodicu, svoje dostojanstvo, za to sutra koje dugujemo svima onima koji dolaze iza nas, a koje je ovde iskovano, čelikom i krvlju - rekla je Brnabić.

Naglašava da dug koji Srbija ima prema Gvozdenom puku je večan i nenaplativ.

Krenuli smo putem, a njim moramo da nastavimo, da od nekadašnjih neprijatelja, napravimo prijatelje. I, to je i deo našeg duga prema Gvozdenom puku kome su se neprijatelji divili i nikakav loš račun nije ostao kada su te, neprijatelje, pobedili srcem, gvožđem i čašću – dodala je ona.

Inače, za 7 godina ratovanja, poginulo je oko 1.300 boraca Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihailo, poznatijeg po nazivu "Gvozdeni puk", preko 6.500 je ranjenih, a zbog svoje hrabrosti i junaštva ovo je najodikovanija jedinica u Prvom svetskom ratu, koju su popunjavali boric iz Toplice, Pčinjskog i Jablaničkog okruga. 

Sednica Vlade Srbije

Otvaranju spomenika Gvozdenom puku, predhodila je sednica Vlade Srbije koja se prvi put održala u Prokuplju.

Predvođeni premijerkom Anom Brnabić, ministri Vlade Srbije su razgovarali o samo jednoj tačci dnevnog reda, odnosno razvoju Topličkog okruga i planirana ulaganja u narednom periodu, pre svega u infrastrukturu.

ana kzn

Na sednici je istaknuto da je glavni projekat koji bi trebalo da počne u  narednih godinu dana je “put mira”, auto-put od Niša do Merdara  i dalje ka Pištini za koji se veruje da bi puno uticao na razvoj Topličkog okruga.

Takođe, najavljen je i opremanje i izgradnja industrijske zone u Prokuplju, na površini od preko16 hektara, što bi trebalo da pospeši razvoj privrede ovog regiona, a nadležna ministarstva privrede i finansije će opremanje tog prostora finansirati sa 490 miliona dinara.

Kao važan projekat o kojem se diskutovalo na sednici, Brnabićeva je navela i gasifikaciju okruga, a kao prva trasa koja će početi da se radi od naredne godine je od Niša do Prokuplja i to bi trebalo da košta oko 15 miliona evra.

Prištinske vlasti da se "okanu delova teritorije Srbije"

Reagujući na izjave Hašima Talija koji je ranije najavio da ima podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona da se navodno slaže sa korekcijom granica i mogućnošću pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe teritoriji Kosova, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila predstavnicima prištinskih vlasti okanu delova teritorije Srbije i da je "Srbija tolerantna, ali da sve ima svoj kraj".

ministri

 

Ona je apelovala vlastima u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i istakla da je potrebno razgovarati i tražiti kompromisno rešenje koje bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali da delovi teritorije Srbije nisu deo tih razgovora.

U Medveđi jedva da ima 700 etničko čistih Albanaca. Zato vas molim da prekinete da pričate o Preševu, Bujanovcu i Medveđi jer to nikakve veze sa životom nema i molim da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije - rekla je Brnabić.

Naglasila je i da se preterano ne osvrće i daje na značaju izjavama prištinskih zvaničnika, jer su one svakoga dana drugačije i u međusobnoj suprotnosti.

Još jednom je ponovila da Srbija nemama sa druge strane stola ozbiljne pregovarače, nekoga sa kim može da se razgovara, a da se nakon toga očekuje da će uraditi ono što dogovore. 

okupljeni gradjani 4

Inače, spomenik junacima Gvozdenog puka trebalo je zvanično da otkrije predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je njegov dolazak u Prokuplju otkazan bukvalno u poslednjem trenutku i za sada se ne zna šta je razlog iznenadne promene Vučićevog plana, koji je tokom jučerašnjeg dana širom Srbije otvarao prodavnice mešovite robe jednog nemačkog investitora.

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Komentari  

+5 #1 Petar 12-10-2018 18:05
bruka i sramota za grad i za sve nase pretke,pa zar zena DA OTKRIVA SPOMENIK..!
Odgovori
+3 #2 MILOSKE 12-10-2018 18:07
obrukase se sns/ovce,sve sa ovom lezbacom!strasno i sramno
Odgovori
+6 #3 MILOSKE 12-10-2018 18:10
Da li je gvozdeni puk zasluzio da Brnabicka I poltroni otvaraju spomenik njima u cast.?pa ovo je dno dna,sramota sta rade herojskom narodu toplice
Odgovori
+9 #4 SNS 12-10-2018 19:53
Kukala nam majka, bolje Zlatan da je otvorio to i onako se cele nedelje po opštini pederiše. Dođe mu na isto. Samo kažem... :lol:
Odgovori
+7 #5 Potomak 12-10-2018 21:14
Zbog ovih sto su organizovati i ovih sto su otkrili spomenik, preci nam se danas prevrcu u grobu. Za ovakvu Srbiju izdajnika, ulizica, lazova, demagoga se sigurno nisu borili i ginuli.
Odgovori
+1 #6 Micko 13-10-2018 22:11
Govor je bio dobar, al govornik je bruka za te hrabre ljude, nije smeo predsednik to da dizvoli, a posto se on nista ne pita, nije smeo poslanik to da nam uradi, onako lep spomenik, ploce sa imenima, park... zasto bre skrnavite toliku lepotu? Potencirate decu u Toplici? Zna se da su za decu potrebni muskatac I zena I nikako drugacije, sramote jedne!
Odgovori
+1 #7 Gvozdeni puk 14-10-2018 11:41
Spomenik otvorila premijerka nedostojna Srbije i srpskog roda, a o spomeniku neki dan pricao kosovski šiptar koji je pobego sa svog ognjišta pa preko Prokuplja iz Beograda srbuje i prica bajke. Bagro, zastrašujuće je kako ste uspeli da ovaj narod ponizit. Sve će vam biti naplaćeno, kad tad.
Odgovori

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi