petak, 24. avgust 2018.  14:54h
Pročitano 1352 puta

Od večeras do nedelje u Blacu "Dani šljive!

Nizom edukativnih i kulturno zabavnih manifestacija na kojima će učešće uzeti pevači i grupe poput  “Amadeus benda“, Ace Lukasa, Goce Tržan, Dejana Petrovića i grupe “Van Gog”, od petka do nedelje u Blacu se održava tradicionalna privredno turistička manifestacija “Dani šljive”, tokom koje organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja.

Sa manifestacija Dani šljive u Blacu Sa manifestacija Dani šljive u Blacu foto: arhiva lj.m.

U sklopu manifestacije biće organizovana i naučno stručna predavanja iz oblasti poljoprivrede, sa akcentom na proizvodnju i preradu šljive.

Ovom manifestacijom želimo da promovišemo šljivu, odnosno  oko 2, 5 miliona stabala ovog voća na teritoriji blačke opštine. Srbija je treća u svetu a Blace prvo u Srbiji po proivzodnji šljive te je osnovni cilj lokalne samouprave da što više mladih ljudi zadrži ovde, da ih osnaži i pomogne u nameri da se bave proizvodnjom i voćarstvom – kaže predsednik SO Blace Miloš Vasiljević.

On ističe da je blačka opština u protekle 3 godine izdvojila više od pola miliona evra za subvencije u poljoprivredi, a da je manifestacija "Dani šljive" doprinosi sveopštem razvoju opštine Blace. 

Lokalna samouprava želi da našu šljivu promoviše svuda u svetu odnosno da potencira njen kvalitet i to je ono što opština može da pomogne. Želimo i da osnažimo mlade sugrađane da se bave voćarstvom pa s tim u vezi tokom manifestacije organizujemo izbor za mladog voćara godine – dodaje Vasiljević.

Osim proglašenja najuspešnijeg voćara, biraće se i najbolji šljivik, najbolja rakija, a na tridesetak štandova, biće izložena i poljoprivredna mehanizacija kao i štandovi sa rakijom i proizvodima od šljive.

dani sljive foto ljm 1

Manifestaciju “Dani šljive” svečano će otvoriti ministar za rad, zaposljavanje,boravka i socijalna pitanja Zoran Đordjević, a svoj dolazak već su najavile delegacije iz Slovenije, Hrvatske, BiH.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display