petak, 10. avgust 2018.  17:36h
Pročitano 1511 puta

Brnabić o slučaju Južnih vesti: Možete da se žalite

Komentarišući navodni dug Južnih vesti koji im je utvrdila Poreska uprava pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i Uredbu Vlade, premijerka Ana Brnabić je u Prokuplju rekla da ima poverenje u državne organe i da Južne vesti mogu da se žale.

Premijerka Srbije Ana Brnabić Premijerka Srbije Ana Brnabić ljubiša mitić

Premijerka je istakla da nije ulazila u pojedinačne slučajeve, pa ni u kontrolu najčitanijeg onlajn medija na jugu Srbije, ali je rekla “da nije ništa čudno” što je kontrola trajala više meseci, kao i da se zaposleni u Poreskoj upravi “bave jako značajnim i užasno teškim poslom” te da je sigurna da "oni rade u skladu sa zakonom".

Brnabić je ignorisla činjenicu da u finansijskoj kontroli nisu nađene nepravilnosti, već da se navodni dug ogleda kroz zakone i uredbe koje nisu baš u opisu posla poreskih inspektora, a posebno je paradoksalna činjenica da se privatni mediji kažnjava po uredbi koja se odnosi na javni sektor.

Ili su našli nepravilnosti ili nisu našli. Ako su našli onda Poreska uprava mora da postupa u skladu sa zakonom, ako nisu našli onda ništa ne mogu da urade. Ako vi mislite da ta nepravilnost koju su našli nije u skladu sa zakonom, onda možete da se žalite i da iskoristite sve pravne institucionalne mehanizme i da se borite protiv takve odluke - istakla je Brnabić.

Dodala je i da ima puno poverenje u Poresku upravu, kao i da ljudi u Srbiji nisu navikli da poštuju zakone svoje zemlje i plaćaju poreze.

Mislim da radnici moraju da se prijavljuju, da porezi moraju da se plaćaju i da onaj ko ne prijavljuje radnike i ne plaća poreze mora da bude kažnjen. Ako to nije slučaj sa Južnim vestima onda je sve OK i svaka čast, ali možete da se žalite - poručila je premijerka.

Južne vesti su iskoristile sva raspoloživa pravna sredstva i predmet je trenutno pred Upravnim sudom, ali i pored toga što proces traje Ministarstvo finansija pokrenulo je proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.ana brnabic u prokuplju 1

Brnabićeva je već bila upoznata sa intenzivnim poreskim kontrolama Južnih vesti, jer joj je predstavnik Misije OEBS Harlem Desir još pre nekoliko meseci ukazao na probleme ovog portala. Ona je tada pozvala Poresku da okonča kontrole ukoliko nema razloga za to.

Međutim, umesto obustave, kontrole su se intenzivirale, pa je na predmetu Južnih vesti, prema nezvaničnim informacijama, u jednom trenutku radilo čak 12 inspektora.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da ovaj portal navodno duguje milionski iznos.

Inače, obilazeći opštine Topličkog okruga, Prokuplje i Kuršumliju, premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila realizaciju tri važna projekta za grad Prokuplje i njene građane, početak izgradnje auto-puta Niš - Priština, formiranje industijske zone i privođenje nameni zgrade Doma zdravlja kako bi se u njoj izmestila prokupačka Opšta bolnica „dr Aleksa Savić“.

Ona je istakla da je najvažniji projekat, kako ga je nazvala „auto-put mira“ od Niša preko Merdara, Prištine, Tirane do Drača.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Komentari  

+7 #1 Lezbejka 10-08-2018 19:00
Uzasi promiskuiteta :)
Odgovori
+4 #2 Dno Dna 11-08-2018 01:37
Stidi se Srbijo, zemljo junaka....šta si doživela, preci nam se u grobu okreću !!!
Odgovori
+5 #3 Cile 13-08-2018 02:51
Meni je apsolutni hit nesrecni Milan Arandjelovic i njegova cuvena torbica.
Hoce covek da bude Darko, pa to ti je.
Odgovori
+4 #4 Rojters 13-08-2018 07:20
Tipičan progon političkih neistomišljenika preko državnih institucija. Južne vesti su samo jedan od mnogih primera. U Srbiji već duže vreme sve funkcioniše po principu "kadija te kudi kadija ti sudi".
Odgovori
-1 #5 Mile 14-08-2018 22:50
Citat Cile:
Meni je apsolutni hit nesrecni Milan Arandjelovic i njegova cuvena torbica.
Hoce covek da bude Darko, pa to ti je.

Milan ili neko drugi i treba da budu na Darkovom mestu ...
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi