petak, 20. jul 2018.  10:10h
Pročitano 2587 puta

Aneks na Belom Kamenu, kazna ili potreba firme?

Dve radnice Turističko sportske organizacije u Prokuplju Emina Rnjak i Ana Stefanović koje su nakon otkaza zbog navodnog učešća u nezakonitom štrajku protiv otpuštanja radnika krajem novembra 2017. godine dobile otkaz, a sredinom marta ove godine Inspekcija Ministarstva za rad i zapošljavanje ih vraća na posao do okončanja sudskog spora, dobile su Aneks ugovora za radno mesto recepcionara na Belom Kamenu, koje je 20-etak kilometara udaljeno od Prokuplja, gde ne postoji  gradski niti bilo koji redovan prevoz. Međutim, iako je njihovo radno mesto od pre 10-etak dana promenjeno, one i dalje dolaze na posao gde i ranije, u sedištu firme u zgradi Sokolskog doma.

Sportska hala gde su delom smešteni radnici TSO Sportska hala gde su delom smešteni radnici TSO foto: arhiva lj.m.

I dok radnice smatraju da se radi o revanšizmu od strane direktora koji namerno ne želi da im obezbedi uslove da odu do novog radnog mesta jer želi da ih ponovo istera sa posla zbog čega je o čitavom slučaju obaveštena  Inspekcija rada, direktor TSO Bratislav Lukić kaže da je odmaralište Beli Kamen jedino mesto u sklopu organizacije gde one mogu obavljati svoj posao recepcionara, te da očekuje veći priliv gostiju u narednom periodu zbog čega su i premeštene.

One su imale ugovor o radu za poslove recepcionara. S obzirom da mi u Prokuplju više nemamo prostorije za izdavanje, jedino mesto gde mogu da rade je Beli Kamen. Njima će biti obezbeđen prevoz po potrebi, odnosno kada se najave gosti u našem odmaralištu. Do tada će posao obavljati gde i do sada – kaže direktor Lukić.

On ističe da već ima njavljene goste tokom leta i da će kada bude potrebno službeni auto njih voziti i dovoziti na posao, s obzirom da do Belog Kamena ne postoji gradska linija i autobuski prevoz.

emina rnjak jedna od radnica tso

Radnice ipak optužuju direktora da je sujetan i da krši zakon, te potsećaju da je sve počelo početkom ovog meseca kada im je usmeno naloženo da rade na bazen, na šta su one  pristale pod uslovom da dobiju pisani nalog, poučene ranijim iskustvom da su već imale problem sa poslodavcem i da se od tada striktno pridržavaju pravila službe i zakona o radu.

Umesto naloga za poslove na bazenu, istog dana smo dobile Aneks gde smo premeštene na Belom Kamenu. Iako smatramo da smo tako kažnjene jer godinama u nazad tamo nije radio ni jedan a ne 2 recepcionara, potpisale smo i očekivale da nam poslodavac obezbedi prevoz jer gradska redovna linija na tom pravcu ne postoji – kaže jedna od radnica Emina Rnjak.

Ona dodaje da se sa koleginicom zvanično dopisom obratila direktoru, inspekciji rada i očekuje da se uskoro reši problem.

aneks koji su potpisale radnice

Kaže da samo želi da odgovorno obavlja voj posao, tamo gde direktor misli da treba da radi.

Nama nedvosmisleno u Aneksu piše da nam je radno mesto na Belom Kamenu. Pitam se šta mi radimo na mestu gde smo do sada radile, ako smo zvanično gore. Samo tražimo da direktor ispoštuje odluku koju je sam doneo a smatramo da je ovo prečica da nas istera sa posla iako je to već jednom uradio pa nije uspeo – tvrdi Rnjak.

Radnice dodaju da ih niko ne može ubediti da im se radno mesto ne menja po kazni i da direktor zloupotrebljava svoja prava i ovlašćenja, iako pred prokupačkim sudom još uvek nije završen sudski spor po ranijem otkazu, koje su dve radnice sa još dvoje članova Štrajkačkog odbora među kojima je i predsednik reprezentativnog Nezavisnog sindikata TSO dobili otkaz zbog organizovanja i učešća u po mišljenju direktora u nezakonitom štrajku tokom 2017. godine.  

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(13 glasova)

Komentari  

+10 #31 pripravnica 20-07-2018 15:04
Citat Pripravnik:
"Njima će biti obezbeđen prevoz po potrebi, odnosno kada se najave gosti u našem odmaralištu. Do tada će posao obavljati gde i do sada – kaže direktor Lukić"
Helou direktore njima ste već dali aneks da idu na Beli Kamen i ne može sada da idu po potrebi a i u aneksu ne piše da će do tada obavljati poslove gde i do sada.
Čista zloupotreba i neznanje.

Zloupotreba polozaja. Da. Ali, po meni i najstrasnije zlostaavljanje! Direktore ne mogu svi da stanu u to tvoje sada vec debelo dup.!
Odgovori
+10 #32 vecnik 20-07-2018 15:38
Ta ustanova, pored toga sto je najobicniji parazit i samo trosi budzetske pare, uspeva da svako malo donese i veliku sramotu nasem gradu. Ima i nas postenih koji ne podrzavamo i ne opravdavamo gluposti koje Lukic radi.
Odgovori
+3 #33 Sanja 20-07-2018 15:52
Kao hocete da idete da radite na Belom Kamenu? Pa sto danas niste posle sa Vesnom, Cacom i Natasom da cistite? Nigde vas nema kada trebate ustanovi!
Odgovori
+4 #34 Znanko 20-07-2018 16:29
Ovde je sve jasno ko dan. Licno znaam da je trecoj, koja je otpustena pa vracena bez problema dao nalog za bazen. Taj Bratislav hoce da sikanira ove dve zene i ne bira nacin na koji to radi.
Odgovori
+4 #35 ruzica 20-07-2018 16:38
Citat Sanja:
Kao hocete da idete da radite na Belom Kamenu? Pa sto danas niste posle sa Vesnom, Cacom i Natasom da cistite? Nigde vas nema kada trebate ustanovi!

Zar vas tri nije sramota. Nas isterao jer nema potrebe za ciscenjem. A, vi sada idete da cistite. I lici vam da budete cistacice.
Odgovori
+5 #36 Ivica 20-07-2018 18:58
Zasto neko ne zaustavi ovog lika? Da li je moguce da ceo grad mirno gleda progon ovih zena? Pita li se taj vajni direktor kako im je, kako je njihovim porodicama? Mali sada si direktor, doci ce vreme kada ces biti niko. Sta onda? Svaka cast SNS-u sto ovo dozvoljava. Bas napreDNO.
Odgovori
+5 #37 Glasovik 20-07-2018 20:18
Budala covek. Problem mu je da napise obican nalog, ili resenje, a nije mu problem da da ovako nebulozni aneks. Stvarno, najezda turista na Belom Kamenu. Prolazim tu svake nedelje. Nema ni pasa. Budite istrajne u svojoj nameri da odete da radite na radno mesto koje vam je dodeljeno. Taman da se vidi koliki ce biti prihod, a koliki rashod za uzaludno trosenje goriva. Bas domacinski direktor, domacinske vlasti.
Odgovori
+2 #38 dr 20-07-2018 20:21
Samo jako Bale. Mala je ovo kazna za njih. Njih dve bi najbolje bilo da lansiramo u orbitu.
Odgovori
0 #39 Predsednik 23-07-2018 10:14
Ana, Emina, vreme je da podnesete izveštaj. Da čujemo koliko je gostiju za vikend bilo na prenocistu.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display