petak, 29. jun 2018.  15:27h
Pročitano 1733 puta

Dozvali se pameti, njih je ipak više! Lokalna vlast odustala od Dane višnje, podržava poljoprivrednike?

Samo nekoliko dana pre planirane organizacije Dani višnje i Toplički sabor višnjara koje su ranije zakazane od 6. do 8. jula u Prokuplju i Velikoj Plani, prokupačka opština je i pored činjenice da su do skora tvrdili da je njihovo održavanje dobro zbog kontinuiteta i promocije višnje, danas otkazala planirane manifestacije.

Poljoprivrednici ucenjeni niskom otkupnom cenom Poljoprivrednici ucenjeni niskom otkupnom cenom foto: arhiva lj.m.

Pod pritiskom javnosti ali i velikog nezadovoljstvu poljoprivrednih proizvođača višnje, koji su ucenjeni niskom otkupnom cenom od 25 dinara po kilogramu, lokalna vlast prokupačke opštine se "dozvala pameti" pa iako su ranije tvrdili da je dobro nastaviti tradiciju bez obzira na okolnosti, na kraju ipak odustala od zakazane parade kiča i šunda u koju se ova manifestacija pretvorila poslednjih godina, iako je ideja na početku održavanja bila lepo zamišljena.

I pored činjenice da se i u vreme planiranja ovih manifestacija znalo da je cena otkupa višnje “bagatelna” i da su proizvođači nezadovoljni, izgleda da se tek nakon medijskog i pritiska javnosti vlast odlučila da potpuno promeni ploču i odluči da se manifestacija ne održi, poput opštine Merošina koja je odmah na početku berbe i niske cene otkupa otkazala održavanje slične manifestacije u čast višnje.

Time se kako kažu u zvaničnom saopštenju, vlast u Prokuplju navodno solidariše i daje podršku proizvođačima zbog loše situacije u vezi sa otkupom ovogodišnjeg roda, a i u "znak protesta prema ponašanju otkupljivača".

Stanje na terenu je krajnje nepovoljno  pogotovo u delu koji se odnosi na otkup i plasman višnje jer je ovogodišnja cena veoma niska i kreće se od 25 do 50 dinara za kilogram. Ono što još više zabrinjava je dinamika i tok berbe jer je prema procenama stručnih službi obrano 60 do 70 posto gajene površine. Posebno je zabrinjavajuća situacija u podjastrebačkim selima gde je obrano samo oko 50 odsto roda – kaže se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu opštine Prokuplje.

U prokupačkoj opštini se čak 70 odsto stanovništva bavi i na neki način živi od poljoprivrede, a jedna od najzastupljenijih kultura je oblačinska višnja.

Nema para za protivgradne stanice

I pored činjenice da se veliki broj stanovnika bavi poljoprivredom, lokalna vlast u Prokuplju je pod izgovorom da “ne žele da krše zakon” jedina od desetak lokalnih samouprava koje pokriva Radarski centar u Kruševcu, a koja nije obezbedila i nije želela da izdvoji dodatna sredstva za strelce i rad protivgradnih stanica, pa su od dvadesetak samo sedam u funkciji.

Zato je kako kažu poljoprivredni stručnjaci, ove godine šteta od grada višestruko premašila iznos koji je trebalo izdvojiti za rad protivgradnih strelaca, a to su na svojoj koži već osetili meštani nekoliko podjastrebačkih sela prokupačke opštine čija su polja ostala nezaštićena pa je grad obrao letinu pre vremena.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Komentari  

+3 #1 Dragan P. 29-06-2018 15:58
Ljudi šta da vam kažem, prodao sam 14 tona višnji i kada se odbiju svi troškovi ostaje mi 35000 (slovima: tridesetpet hiljada)... Kako da budem zadovoljan?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi

  • 1
  • 2