četvrtak, 28. jun 2018.  09:35h
Pročitano 1597 puta

Svetoplički sabor u Kondželju

Liturgijom i pomenom kosovskim junacima koju će služiti episkop niški Arsenije, u Kondželju kod Prokuplja se održava Svetoplički sabor, koji se ove godine organizuje 16. godinu. Svečano otvaranje Sabora planirano je za 10 sati, kada će pozdravnu reč prisutnima uputiti ovogodišnji domaćin Radivoje Šmigić, a nakon toga biće dodeljene i saborske povelje Jug Bogdan, Boško Jugović, Milan Toplica, Kosančić Ivan i Carica Milica.

Vidovdanski sabor u Kondželju Vidovdanski sabor u Kondželju foto: arhiva lj.m.

Tradicionalna manifestacija se organizuje ispred crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila, inače replike kosovske Gračanice i jedne od najlepših crkvenih zdanja u ovom delu Srbije.

Od ostalih aktivnosti koje su planirane tokom dana, organizatori izdvajaju promociju knjiga topličkih pisaca, predstavljanje novog 12. po redu časopisa „Toplički sabor“, kao i predstavljanje najboljih učenika topličkih osnovnih škola.

Za kraj programa predviđen je kulturno zabavni program na kome će učešće uzeti kulturno umetnička društva sa teritorije Topličkog okruga.

Organizatori ovogodišnjeg Vidovdanskog sabora su Toplički upravni okrug, Zavičajno udruženje Topličana u Nišu, Udruženje Topličana u Beogradu i crkva u Kondželju.

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi

  • 1
  • 2